ЦИК опита да раздели медиите, смята омбудсманът

Омбудсманът Мая Манолова определи като решението на ЦИК, с което медиите бяха лишени от парите за медийни пакети. ВАС отмени решението на Комисията, която го прегласува. Според Цветозар Томов от ЦИК ще бъдат търсени допълнителни критерии, по които да отсее новинарските сайтове, от тези, които не предлагат медийно съдържание. 

Притеснително беше и решението да се ограничи агитацията за референдума само в медиите в национален обхват. На практика, ЦИК се опита да сегрегира медиите по териториален принцип, изключи всички онлайн медии, което постави въпроса изобщо в кой век живеят членовете на комисията, заяви Манолова в предаването "120 минути" на bTV в неделя.

Обмудсманът критикува и други решения на ЦИК. Като такова тя посочи решението, според което в деня на изборите на гласоподавателите ще се дава бюлетина само за президентския вот, а за референдума ще се дава само след поискване. 

"Решението е от началото на септември със странни мотиви, не трябвало да се дава на хората целият наръч от бюлетини, като че ли Бог знае за колко бюлетини става дума. Всъщност, този въпрос може и да изглежда теоретичен, но на практика е много важен, защото особено в малките населени места хората се притесняват. Ако властимащите не са добре разположени и не харесват референдума, то хората ще се притесняват да си поискат на глас бюлетина пред представителите на партиите, които са в секциите. Много по-добре е да се дават и двете бюлетини, а вече в тъмната стаичка всеки човек сам да реши да гласува или не", посочи Манолова в профила си във Фейсбук.

Според нея има и друго абсурдно решение, с което се казва, че представители на инициативните комитети в изборните секции ще се допускат само ако пълномощното им е подписано лично от представляващия инициативния комитет.

"Това означава, че г-н Слави Трифонов ще трябва да положи подписа си повече от 12 000 пъти, колкото са избирателните секции, т.е. на всяко едно пълномощно, с което упълномощава свой представител, който да следи дали се дават бюлетини в секциите, дали се броят правилно гласовете за референдума и т.н. Смятам, че тези решения на ЦИК са в остър конфликт и абсолютно противоречат на гражданските права и демокрацията. Надявам се, че това ще бъде поправено в спешен порядък", коментира още Манолова. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини