Англия пак ще финансира бг студенти въпреки Брекзит

Британското правителство запазва финансирането за студенти от ЕС през следващата учебна година въпреки Брекзит и решението на страната да напусне Европейския съюз.

Българите ще кандидатстват по старите условия с пълно финансиране за целия период на обучение и през следващата година 2017-2018, се казва в съобщение за окончателното решение на властите на Острова.

Решението дава окончателен отговор на стотиците кандидати, за обучение във Великобритания и вече е предоставено в офисите на международния образователен проект Световно образование, съобщава Ирина Христова, координатор на Световно образование за България и управител на консултантска компания Интеграл.

Световно образование информира всички кандидати за учебната 2017-2018 година, че ще оперира с документи за финансиране към Британската агенция за студентско кредитиране и ще обработва българските кандидатури, както до момента.

С оглед конкурентност и успешен прием от Световно образование препоръчват ранна ориентация и избор на специалност и университет като напомнят, че сроковете за кандидатстване на Острова са съответно до 15 октомври 2016 г. за кандидатите за елитните Оксфорд, Кеймбридж и за медицинските специалности на Острова, и 15 януари 2017 година за всички останали университети и специалности. До тогава всеки кандидат трябва да е заявил своите намерения и да е подал документи за прием.

По данни на Световно образование през последните 5 години над 2200 българи годишно подават документи за обучение в британски университети, от които успешни кандидатури реализират между 1500 и 1800. Очакванията тази година са от минимум 30% ръст на кандидатите предвид запазеното финансиране.

„Международните студенти имат важен принос към британските университети, и ние искаме това да продължи“, се казва още в съобщението на правителството.

Всяка година Британската агенция за студентско кредитиране отпуска до 9000 паунда годишно на кандидат от ЕС, което покрива пълния размер на таксата и осигурява достъпа му до качеството на британското образование.

Кредитът се отпуска при преференциални условия и с възможност за отложено плащане едва след като кандидатът завърши и достигне определен годишен доход от трудовото си възнаграждение. По данни на Световно образование над 90% от българските кандидати ползват пълен размер на финансиране на висшето си образование във Великобритания.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини