Хасковски бездомници посрещат зимата в басейн

    Неколцина хасковски бездомници посрещат зимата, приютени в рухнал коптор в някогашния басейн на Ямача. Убежището им e години, но попадна в обектива, след като един от тях – Иван Георгиев, изпадна в драматична ситуация. Сигнал за случая бе подаден от съсед, Андрей Синапов, загрижен за съдбата му.

    Иван е на 40 години. Страда от психично заболяване, епилептик е. На 8 октомври припада на улицата и удря лошо главата си. Откаран е в болницата, където лекарите установяват мозъчен кръвоизлив. Престоява известно време в ОАРИЛ, после е преместен в интензивния сектор на Неврологията. Там е и сега.

    Иван е бездомник от години. Заедно с брат си Атанас, снаха си Калинка и още един клошар живеят в басейн.

    Става дума за бившата къпалня на Ямача, която от години е истинска джунгла. На дъното на бившия басейн има няколко коптопа. Там се приютява дружинката.

    Те нямат лични карти. Не получават социални помощи, не могат да се запишат дори в програмата за топъл обяд през зимата, защото не са в списъците на социалните. Не получават и от помощите, които раздава БЧК, по същата причина.

    Получават къшей хляб от милостиви съседи, като за отплата вършат дребни услуги – да преметат двора, да нацепят дърва.

    „Ей тук, на стотина метра, раздаваха хранителни помощи за бедни. Но не и на тях. Те нямат дори документи. Извън системата са. А надали има по-нуждаещи се от тях“, разказа съседът Андрей.

    След изписването на Иван от Неврологията вероятно ще го изпратят във Физиотерапията. Но рано или късно ще трябва да го изпишат и оттам. И от болницата трябва да се върне на дъното на басейна.

    „На практика няма къде да го настаним, макар че след такова заболяване едва ли ще преживее зимата в онзи коптор“, казва социалният работник в МБАЛ Хасково Спас Тилев. „В старческия дом в Кенана не може да бъде настанен, защото там не приемат хора с психични заболявания, а Иван има диагноза. Единственото социално заведение в областта за такива хора е Радовец, Тополовградско, но там се чака с години“.

    След множество телефонни разговори с различни институции в петък, разрешение за Иван се намери. Шефът на социалната дирекция в Хасково Стефан Манахилов пое случая и гарантира, че веднага започва да търси място за Иван. „В Стара Загора, в Пловдив, където има такива центрове. Поемаме случая, започваме да му търсим място, няма да го оставим на улицата“, заяви социалният шеф.

    На въпроса обаче какво ще се случи с останалите бездомници на прага на зимата, следват пространни (и противоречиви) обяснения.

    „Говорил съм с директора на Агенцията за социално подпомагане за проблема с такъв център за настаняване в областта. Имам уверенията, че Агенцията ще финансира такова социално заведение, стига някоя от общините да прояви желание. Ние не можем нито да строим, нито да обзавеждаме такива приюти. Но можем да поемем издръжката му. И ще го направим, стига да има такъв. В Димитровград например процедурата вече е напреднала“, обясни Манахилов.

    Заместник-кметът на Хасково Милена Трендафилова: „Работим по въпроса за кризисен център. Инициативата обаче трябва да дойде от Социалните. Те на вас казват едно, на нас друго“.

    Докато институциите спорят чия трябва да е инициативата, зимата чука на вратата. Температурите падат, а нощите вече са ледени.     

    По ирония на съдбата на същото място преди повече от 7-8 зими реката заля подобен коптор. Тогава хората бяха спасени от ледената вода, но се оказа, че няма къде да бъдат настанени. И тогава се чуха уверения, че се започва изграждане на кризисен център. Водеха се разговори,  разнасяха се папки с проекти, подемаха се "инициативи". Идеята беше в такъв център да се настаняват хора, останали без покрив при индицент - пожар, наводнение, друго бедствие.

    Приют в Хасково все още няма. Но изоставеният басейн с буренясало дъно и няколкото съборетини са налице. Както и милостта на съседите. „Не са лоши хора, не са агресивни. Не са и мързеливи. За къшей хляб и едно кисело мляко помагат, пренасят дърва, метат двора, чистят“, казва съседка.

    „Не мога да разбера що за държава сме. Идва един иракчанин или афганистанец без документи и веднага го настаняват, хранят го, обличат го. А един българин без документи, който няма дори 20 лева да си извади лична карта, е гонен отвсякъде. Отказват му дори паница супа“, ядосва се мъж, живеещ близо до коптора на бездомниците.

    Тодор Кръшков            

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Ха
      хасковлия
      24 -8
      08:44, 15 окт 2016
      Браво на Стефан Манахилов, не за пръв път намира бързо решение.
    • 2
      За
      за какво служи църквата?
      80 -2
      09:45, 15 окт 2016
      Питам къде е църквата и какви благотворителни мисии провежда? Защо не открива приюти за такива хора? Или църковните служители са просто хора на бизнеса -правят пари от сватби, погребения и кръщенета? Как искате хората да ви харесват като не помагате на хора изпаднали в такава нужда! И църквата в България като всички други е циркаджийска организация! Каква дейност развивате в помощ на слабите ще ми обясните ли? Говорите за вярата, ама каква е ползата че имате храмове и сте християни?Вие сте просто едни хора със скъпи коли и часовници дето стоят настрани от другите. .... щото да не се набиват на очи ....като отец Януарий от Свиленград .... дето на скоро го възстановиха ....После се чудим дали скоро няма да сложим шалвари! Къде сте? За колко хора се погрижихте? Каква е вашата роля? Защо се наричаме християни?
    • 3
      Ха
      хайде да си го кажа направо
      20 0
      09:49, 15 окт 2016
      това в Свиленград си беше чист гей скандал!
    • 4
      Ед
      един
      24 -11
      10:21, 15 окт 2016
      Кажете къде се намират точно, все има хора които имат ненужни дрехи, или могат да им помогнат с храна. Това е нелепо и адски гадно, вижте човека как е облечен и колко ДОБРЕ изглежда за бездомник, ако го видите на улиците бихте ли казали той е бездомен? Нека по някакъв начин да им помогнем, защото "държавата" ЩЕ Е ПАС.....
      • Др
        друг
        40 0
        10:29, 15 окт 2016
        Този човек от снимката не е бездомника-предполагам че е съседа, който се опитва да им помогне
    • 5
      Ак
      Ако не бяха българи
      54 0
      10:41, 15 окт 2016
      За талибаните от цял свят пари има, но за няколкото изпаднали в беда българи, търсим място в цялата страна и може да се намери, ама може и да не се намери. Ей тази политика как да я нарека не знам, но останалото във вид на псувни, да го чувстват изказано!
    • 6
      Go
      gost
      16 -1
      13:18, 15 окт 2016
      Да отидат в Харманли и да се правят , че не знаят български. Може да минат за глухонями авганистанци. Поне за през зимата.
    • 7
      Чи
      читател
      35 0
      13:46, 15 окт 2016
      След като общината няма пари за приют,може да закупят 5 фургона,където да настаняват временно хора в криза,същевременно да им се съдейства за изкарване на нови документи и записвате в програми за топъл обяд и др. Ако имат психични заболявания и не могат да се грижат за себе си- да бъдат настанявани в съответни домове,а ако са трудоспособни да се включват в програми за временна заетост. Малък приют може да се изгради и по проект,само желание да има, а дарители и доброволци със сигурност ще помагат. Очевадно е,че тези хора не могат да се грижат за себе си и имат нужда от подадена ръка.
    • 8
      Но
      нов гост
      21 0
      16:30, 15 окт 2016
      Ако бяха мигранти (терористи),привилегии много,за тези българи-?
    • 9
      Сн
      Снежана Белчева
      27 0
      16:37, 15 окт 2016
      Аз бих платила таксата за лична карта на един от бездомниците, предполагам, че ще могат да направят същото и някои от читателите. Това трябва да реши казуса и след като тези хора се сдобият с документи, социалните работници да им помогнат за получаване на помощи, топъл обяд, настаняване на подходящо място...
      • Ха
        Хасковлия
        12 0
        19:39, 15 окт 2016
        Проблемът не е само в личната карта. По закон за да бъдат подпомагани трябва да имат постоянен адрес, а те нямат. От друга страна те Наско и Калинка и братчето са алкохолно зависими и каквото им се даде го продават и го обръщат в пиячка. Стойностното при тях е, че не крадат и са много работливи, но каквото изкарат го изпиват. Също така са доста грамотни и четат вестници и книги, които намерят. Имат роднини в града, които много много не им помагат. Липсват им обаче много традиционни навици, за да бъдат социално интегрирани.
    • 10
      Пр
      Предлагам
      19 0
      17:15, 15 окт 2016
      Предлагам да се сложат кутии по всички държавни институции в града, които са точно за това - да обслужват интересите на гражданите. След като си прехвърлят отговорността едни на други - хайде да им видим човечността. Всеки от тях по един лев да пусне - ще се събере сумата необходима за лични карти на тези хора. Тогава, нека служител на социалните да ги заведе и им помогне за процедурата по изваждане на лични документи. И стари дрехи могат да се съберат от граждани, а самите чиновниците сигурно имат чисто нови дрехи, които могат да дарят. Реално всеки ще изнесе от в къщи нещо непотребно, но няма да го хвърля в кошовете за боклук и после ******ите да го разхвърлят из улиците,щото не им пасва на стила. Не може да се оставят хора така на улицита поради незаинтересованост, бюрокраци и криви закони. Утре всеки от нас може да е в това положение - без доходи и на улицата.
    • 11
      Да
      да учова Господь и окриля
      15 -1
      17:51, 15 окт 2016
      Тука се говори за няколко души Ами какво да кажем че след 10 г те ще са стотици Е къде ще ги денем тогава Въпроса не е да облечем и нахраним един или двама бездомниците се увелечават и ще продължават да се увеличават Ето това е бедата А за намесата на църквата да не говорим крадът влачат скъпи коли педераслък УЖАС
    • 12
      Ха
      Хасковлия
      18 -1
      19:25, 15 окт 2016
      Стефан е професионалист и знае какво прави и защо стои в кабинета си, а не като предшественичката си Грета - партийната директорка дето се кипреше пред камерите, продаваше деца за осиновяване и правеше борчове, а работата прехвърляше на него. Още я търсят от банки и кредитни къщи, а тя се крие като мишка.
    • 13
      Гг
      гггг
      6 0
      20:34, 15 окт 2016
      Настанете ги в блоковете на "Георги Кирков", нали са за социално слаби.
    • 14
      Ли
      Лиза
      8 0
      20:42, 15 окт 2016
      Да те наистина имат нужда от жилища там, но не вярвам да се уредят .



















    • 15
      Ам
      Ами
      5 0
      11:33, 16 окт 2016
      Настанете ги в новата къща на губернатора например. Той и без това тоя палат му е голям - пък жена му много не обича да работи - ту в отпуска, ту в болнични! Да ги приберат тия хора, да им потдържат къщето, пък те да ги хранят. Нали е губернатор - да даде личен пример. Все едни и същи хора се наяждат с власт и пари, заграбват половината град и въртят бизнес. Да ги вземе оная паркинджийка да и работят на паркингите. Нали и тая нещо филантропка си пада - особено по ******и. С тях повече се разбира отколкото с обикновените хора.
    Последни новини