Роботът Финч помага на деца от Асеновград за първите стъпки в програмирането

С поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането. От 15 до 23 октомври специалисти от обществени библиотеките в десет български града ще помогнат на децата да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин. Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация "Глобални библиотеки - България" в сътрудничество с регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Разград и с Градските библиотеки в Асеновград и Димитровград. В семинара в Асеновград ще се включат ученици от ОУ "Ангел Кънчев". Европейската седмица на кодирането насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да демистифицират дигиталните умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране. 65 000 обществени библиотеки в ЕС - между тях и над 1 000 у нас - предоставят най- близка възможност до всеки за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения - от днешните основни дигитални умения, като например навигиране в уеб-пространството до утрешните основни умения за кодиране и роботика. Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще.

Роботът Финч е малък робот, създаден с цел да вдъхнови и зарадва учениците изучаващи компютърни науки (а и не само), като има предоставя осезаемо и физическото представяне на компютърния код. Финч поддържа над дузина езици за програмиране, включително такива, подходящи за ученици на едва пет години! Финч е разработен за катализиране на широка гама от преживявания свързани с обучение по компютърни науки от навлизане в основите на компютърното мислене по целия път до написването на изцяло интерактивни програми.

Програмирането с помощта на робота Финч развива детското  креативно и логично мислене по един любознателен, интересен, инryитивен, забавен и занимателен начин.

В Асеновград семинарът ще се проведе на 18 октомври, вторник, от 11.30 часа в Библиотечно-информационния център.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини