Радиация може да направи компютрите 1000 пъти по-бързи

Компютрите постепенно достигат максимума на възможностите си със сегашния хардуер. От години учените активно търсят нови начини да продължат тяхното развитие и да ги направят още по-бързи и мощни. Екип от учени от Европа и Русия са разработили нов метод, който значително ускорява компютърната памет и може да я направи 1000 пъти по-бърза от сегашната, съобщава сп. "Nature".

В момента отделните клетки в паметта се превключват чрез магнитно поле. Опитите на учените обаче показват, че ако то се замени с радиация, превключването на клетките може да стане в пъти по-бързо. Учените използват т.нар. T-лъчи, които представляват поредица електромагнитни импулси с терахерцова честота. Те попадат между инфрачервените лъчи и микровълните.

Подобна терахерцова радиация се използва от скенерите при проверките на летищата например. Технологията може да се използва още за проверка на микрочипове, дори анализ на стари книги, за които отварянето им може да ги повреди.

Учените вече са направили успешни демонстрационни опити с прилагането на лъчите и тяхното взаимодействие с материалите, от които е направена компютърната памет. Те все още обаче не са тествали реална компютърна памет дали ще може да работи достатъчно добре и стабилно с такива лъчи. Опитите предстоят, като потенциалните възможности при тяхното успешно протичане са много и може да променят компютрите.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини