В Гърция: Който не плаща осигуровки, да ходи в България

Онзи, който не си плаща осигуровките, трябва да върви в България, заяви висш гръцки чиновник пред медии.

Репликата е на директора на Фонда за осигуряване на упражняващите свободни професии (ОАЕЕ) в Гърция Димитрис Цакирис пред в. "Катимерини", цитиран от Нова телевизия и БНР.

Според него, който не може да си плаща осигуровките в съчетание с високите данъци, трябвада си хване семейството и да иде в България

"Препоръката" е направена по време на посещение в градовете Флорина и Верия и е породила гневни реакции от страна на срещнали се с Цакирис осигуряващи се граждани, търговци и предприемачи. 

Шефът на фонда трябвало да информира хората за промените в системата за социално осигуряване. 

Пред медиите Цакирис казал, че изявлението му е изтълкувано погрешно. Това, което искал да подчертае, е, че сънародниците му не бива да търсят начини за избягване и неплащане на данъци и осигурителни вноски, а по-скоро да бъдат полезни за собствената си икономика. 

Цакирис казал още, че заради неплащане на осигурителни вноски в момента фондът покрива 50 на сто от нуждите за пенсии и че 11-те милиарда евро дългове към фонда не са създадени само през последните няколко години.

Депутати от опозицията настояват премиерът Алексис Ципрас незабавно да коментирапред парламента изказването на шефа на Фонда за национално осигуряване, както и освобождаването му от поста. Възмутени са дори депутатите от СИРИЗА. 

"Да отиде да се прави на директор в България", заяви пред гръцка телевизия депутатът Никос Маниос. 

В резултат от изказването на осигурителния шеф търговците и предприемачите, както и синдикатите, отказват да преговарят с него по новата схема за повишаване на осигурителните вноски. 

В същото време МВФ отправи нови искания към Гърция. От фонда настояват за увеличение на данъците за фермери и работещи пенсионери.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини