Десет популярни храни, които ни правят дебели

    Много хора често се оплакват от факта, че хранителните продукти, които не изглеждат особено вредни, а някои дори и здравословни, водят до покачване на теглото. Според диетолози обаче има определени храни, които може да се окажат пагубни за фигурата ни, защото съдържат много захар и мазнини. Предлагаме ви списък с десет храни, които съдържат неподозирано голямо количество захар.

    1. Зърнена закуска
    „Яжте зърнени храни и се радвайте на хубава фигура“. Този апел чуваме доста често от реклами и жени с красиви тела. И ние всяка сутрин закусваме с такава закуска (тип пълнозърнест корнфлейкс). Но се оказва, че резултатът е обратен. Причината – голямото количество захар – средна порция съдържа поне 37 гр захар (това е малко повече от 7 чаени лъжички), което е повече от препоръчителната днева полза.

    2. Мляко
    Сигурни сте, че млякото няма как да навреди на фигурата ви, нали? Дори и диетолозите ги препоръчват. Но истината е, че те ни препоръчват чистото мляко, без подсладители и консерванти. Не пренебрегвайте здравословната полза от млякото, но внимавайте дали не съдържа захар. В някои марки има повече от 6 чаени лъжички на порция.

    3. Шоколадови барчета
    Това е един от най-бързите и лесни начини да си набавите енергия, когато нямате време. Проблемът е, че яденето по няколко от тези в седмицата може да доведе до спешна нужда от нови дънки. И това е във всички марки, които са на пазара. Едно барче – около 55 грама, съдържа 27.5 грама захар, което е 5-6 чаени лъжички.

    4. Пепси и Кока-Кола
    Всички харесваме безалкохолните напитки, защото утоляват жаждата и подтискат чувството за глад. Но ефектът, за съжаление, не продължава дълго и след 10-15 минути искаме да пием и ядем отново. Това се дължи на факта, че Пепси и Кола ни дават голямо количество празни калории. Едно кенче – 330 милилитра безалкохолно, ни дава 7-8 чаени лъжички захар.

    5. Бонбони със захарна глазура
    „Как едно пакетче бонбони може да ми навреди“, си казваме на касата в супермаркета и посягаме към него. Имаме обаче лоши новини – в 100 грама има 472 калории, а 46 грама пакетче съдържа 6 лъжички захар.

    6. Nutella
    Няколко филийки хляб с Nutella са много вкусна закуска. Какво е лошото тогава? Ами нека погледнем етикета: шоколадът съдържа захар, палмово масло, ядки, какао, мляко на прах, ванилов екстракт, суроватка на прах. Това е продукт с много високо калорийно съдържание, защото 70% от съставките са мазнини и захар. Само две чаени лъжички Nutella „тежат“ 200 калории и имат 21 грама захар.

    7. Кафе 3 в 1
    Когато нямаме време да си направим кафе, взимаме едно пакетче инстантно 3 в 1. То съдържа 70 калории и 10 грама захар, което са 2 чаени лъжички. Помислете, заслужава ли си?

    8. Енергийни напитки
    Какво ще направите, ако много ви се спи, но имате още работа? Най-вероятно ще изпиете една енергийна напитка. Вярно е, че тя може да ни разсъни веднага и да повиши продуктивността ни, но не е желателно да я консумираме твърде често. Според етикета едно кенче Red Bull съдържа 27 грама захар.

    9. Кетчуп
    Не вярвахте да видите тази любима добавка в списъка, нали? Въпреки соления си вкус, кетчупът съдържа и много захар. В 100 грама има около 20-30 грама захар и доста калории върху храната ви.

    10. Сок
    Много от нас са чували като деца, че сокът е не само вкусен, но и полезен. Това обаче не се отнася за много от соковете в кутии, които съдържат и захар. Чаша сок от грейпфрут има 58 грама захар, ябълковият 39 грама, а от круша – 37 грама.

     

    Източник: profit.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини