Почина директорът на "Уикилийкс"

Гевин МакФадиън, близък приятел на Джулиън Асандж и директор на „Уикилийкс“, е починал, съобщи RT.

Все още не се знаят причините за смъртта на 76-годишния разследващ журналист. Съпругата му споменава само "кратко заболяване", без да обяснява повече.

На сайта на "Уикилийкс" днес бе публикувано съобщение, в което се казва, че той е пренесъл борбата и юмруците си при Господ. Съобщението е подписано с инициалите на Асандж, чийто достъп до интернет беше спрян от еквадорското посолство, където се крие от САЩ, преди седмица.

Заради разследванията и силната си гражданска позиция журналистът е бил арестуван заедно с Бърни Сандърс в САЩ, бит е от британски неонацисти, има забрана да посещава ЮАР и СССР. През 2003 г. МакФадиън основа Центъра за разследваща журналистика, който спомогна за разпространението на няколко скандални разкрития от известни журналисти.

По-рано тази година той заяви, че "Уикилийкс" ще продължава да публикува документи за Хилъри Клинтън, които уличават нейната корумпираност и вреда за американския народ и света.

"Ние знаем само за един Сноудън, но някъде там може да има други хора, които ще продължават да хвърлят светлина върху несправедливостта и други световни наболели теми", заяви той.
 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини