25 чужди военни ни инспектират по Виенския документ от 2011

Идват 25 военни дипломати, които да проверят как изпълняваме мерките за укрепване на доверието и сигурността, предприети от нашата страна след подписване на Виенския документ от 2011 година.

25-те гост-наблюдатели от страните-участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще посетят авиобаза Граф Игнатиево и 61-ва механизирана бригада в Карлово в периода 24-27 октомври 2016 г, съобщиха от Министерството на отбраната.

Посещението е организирано в съответствие с изискванията на Раздел IV от Виенския документ от 2011 г (Мерки за укрепване на доверието и сигурността в Европа - МУДСЕ). Според него, всяка държава-участничка е длъжна да организира поне по едно посещение на авиобаза и на военно формирование на своя територия на всеки петгодишен период на приложение на документа.

Текущият период е с начало 1 януари 2012 г. и край - 31 декември 2016 г. За последен път Република България е организирала такова през 2011 г.

Целта на посещенията е предоставяне на възможност на наблюдателите непосредствено да се запознаят с ежедневната дейност на авиобазата и военното формирование, както и с подготовката за изпълнение на техните функции.

Представителите на държавите-участнички в ОССЕ ще бъдат съпровождани от офицери от дирекция "Стратегическо планиране" на Министерството на отбраната.

Виенският документ предвижда, че държавите ще се информират взаимно за определени военни дейности. Те са за мероприятия с участието на повече от 9 хил. военнослужещи или повече от 250 танка, или повече от 500 бойни бронирани машини, или повече от 250 артилерийски системи.

Информационният обмен и нотификациите се извършват по определени в документа реквизити и формуляри, като е изградена и електронна система.

Същевременно са договорени възможности за верификация на декларираните данни чрез провеждане на инспекции на територията на всяка от държавите и изготвяне на оценки. Ежегодно се провежда среща-преглед по прилагането на МУДС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини