Мними сътрудници на омбудсмана „жилят” пенсионери – лъжат, че въвеждаме еврото

Измамниците измислиха нова схема, за да взимат парите на пенсионерите. От полицията предупреждават за новия тип измама и напомнят на хората да не се предоверяват на непознати.

Служителите на реда в Горна Оряховица е арестувала 57-годишен рецидивист, оплел в мрежите си 79-годишна жена, съобщават от пресцентъра на МВР. Пенсионерката се оплакала в полицията, че на 13 август пред квартален магазин я заговорил непознат мъж. Той й обяснил, че е представител на омбудсмана и задачата му била да обикаля възрастни и самотноживеещи хора във връзка със смяна на националната валута от лева в евро.

В хода на разговора измамникът вмъкнал и офертата - ако в момента жената му предаде наличните си средства, ще получи почти двойно по-висока сумапри извършения обмен. Тъй като в себе си нямала толкова пари, жертвата поканила непознатия в дома си. Там освен наличните си 160 лв., му предала и златни накити. "Сътрудникът" на омбудсмана и пенсионерката се уговорили в първия работен ден тя да отиде в общината, за да получи еврото. След това гостът си тръгнал.

Вечерта жената споделила за случилото се с внука си и разбрала, че е попаднала в измамна схема.

По време на разследването криминалистите влезли в дирите на измамника - 57-годишен мъж от видинското село Дреновец. Той е известен на полицията имногократно осъждан, предимно за измами и кражби.

Измамникът е привлечен като обвиняем. Той е задържан за 72 часа.

От полицията използват случая отново да напомнят препоръките си към пенсионерите. Те ги съветват да не дават пари на непознати по никакъв повод. При всеки съмнителен случай трябва да сигнализират на тел. 112, в полицията или да се обадят на близките си.

Експертите напомнят и основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация.

Съвети към гражданите:

  • По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;
  • Не се доверявайте на непознати хора;
  • Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;
  • В случай на съмнение за опит за измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;
  • Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини