В Шенген се боят от нова миграционна вълна от Гърция

Европейската комисия предложи да се удължи с 3 месеца разрешението на извършването на гранични проверки от Германия и Австрия, както и от Дания, Швеция и Норвегия в рамките на Шенген.

Причините са опасения в тези страни, че нова вълна от незаконни имигранти, намиращи се в Гърция, ще тръгне на Запад. Те са поискали и повече време, за да обработят големия брой молби за убежище, подадени от пика на мигрантската криза, които още не са разгледани, съобщи европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос в Страсбург.

През май и юни Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия върнаха границите заради наплива от нелегални имигранти. Брюксел им беше разрешил да проверяват само до 12 ноември, но сега бариерите остават спуснати поне до средата на февруари.

Според Аврамопулос петте шенгенски държави се опасяват, че ако премахнат проверките, намиращите се в Гърция над 60 000 мигранти ще се втурнат към Западна Европа.

Аврамопулос добави, че удължаването на срока е "изключителна мярка в изключителни обстоятелства, а не новото нормално".

Той поясни, че Германия и Австрия, както и трите скандинавски държави са обещали да поддържат проверките на минимални нива и дори да не ги прилагат, ако няма потоци от имигранти.

Предложението на Комисията, което трябва да бъде одобрено от страните членки, идва само 5 дни, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че вътрешните проверки трябва да продължат, докато външните граници на ЕС не са достатъчно добре охранявани.

Меркел добави, че Берлин иска да възстанови свободното движение, гарантирано от Шенген, но че настоящите нужди изискват вътрешните му граници да се охраняват. Връщането към Шенген ще става стъпка по стъпка, каза тя, без да посочва срокове.

Аврамопулос обеща до 3 месеца новата гранична и брегова охрана на ЕС да е поела работата по опазването на външните граници, с което заплахата за Шенген да отпадне.

Той изрази и надежда, че влошаването на ситуацията в Гърция, където процедурите за разглеждане на молбите за убежище се бавят твърде дълго, ще бъде преодоляна и незаконните имигранти ще започнат да бъдат връщани в Турция по-масово, както и че членките на ЕС по-ревностно ще изпълняват квотите си за разселване на бежанци от Гърция и Италия.

Европейската комисия беше планирала спирането на проверките в 5-те държави да стане до края на годината. Днес обаче тя излезе с мнение, че "условията за връщане към нормалното функциониране на Шенген още не са постигнати".

"Вярвам, че тези три месеца ще са последни и че ще можем да се върнем към пълното функциониране на Шенген", каза Аврамопулос.

Пунктовете, на които ще се извършват паспортни проверки са по границите на Австрия с Унгария и със Словения, както и по германо-австрийската граница. Дания ще контролира по границата си с Германия, а Норвегия - фериботите, идващи от Швеция, Дания и Германия.

Проверките в Швеция ще се извършват в пристанищата в южната и западната част от страната и на моста "Йоресунд".

Максимално допустимия срок на гранични проверки според Шенгенското законодателство е до 2 години.

Аврамопулос изрази подкрепа за започналата вчера операция по разчистването на незаконния лагер край френското пристанище Кале, известен като "Джунглата". Властите започнаха разрушаването на временните постройки и преместването на обитателите му в други части на страната. Според Аврамопулос операцията се извършва при спазване на правата на мигрантите.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини