Министър Василева и кметът Караиванов подписаха договора за Водния цикъл на Асеновград

    Минисътърт на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Асеновград Емил Караиванов подписаха днес договор за безвъзмездна финансова помощ за интегриран проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и рехабилитация на канализационната и водопроводната мрежи на града. "Този договор дава старт на най-големия проект, реализиран някога в Асеновград. Отдавна се подготвя, но заради спирането на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." нямаше техническа възможност да бъде изпълнен в стария програмен период", подчерта министър Ивелина Василева. Тя не пропусна да отбележи, че изграждането на 59-ата пречиствателна станция за отпадъчни води по ОП "Околна среда" започва на Димитровден - Деня на строителя.

    С изграждането на водния цикъл на Асеновград ще се решат много проблеми. ВиК мрежата на града е силно амортизирана, а загубите на вода достигат 53%. Чести са и авариите по канализацията, което води до замърсяване на почвите и водите. С рехабилитацията на ВиК-системата ще се предоставят качествени услуги на населението и бизнеса. Изпълнението на строителните дейности може да започне в най-кратки срокове, защото Община Асеновград вече е провела обществените поръчки и е избрала изпълнители за осъществяване на предвидените дейности по проекта.

    По "Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа с изграждане на ПСОВ за гр. Асеновград, България", както е пълното име на проекта, ще бъде изградена пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) с капацитет 65 350 еквивалент жители. По този начин ще се предотврати замърсяването на река Чепеларска в района на Асеновград, както и замърсяването на Марица, чиито проток тя се явява. Предвижда се изграждане на 6,5 км главна канализационна мрежа, и рехабилитация на общо 16,8 км канализационна мрежа (12,2 км главна и 4,6 км второстепенна) и 4 км второстепенна водоснабдителна мрежа. С предвидените инвестиционни мерки ще се намалят загубите на питейна вода във водопроводната система и и ще бъдат подобрени водоснабдителните услуги и съответно хигиенните и здравни условия в проектната област. И още:

    - свързване на 100% от населението към канализационната мрежа

    - намаляване на водните загуби в канализацията и значително понижаване на замърсителния товар, който се зауства във водоприемника

    - създаване на нови краткосрочни работни места по време на строителните работи, както и дългосрочни такива за експлоатацията и поддръжката на ПСОВ

    Общият размер на инвестицията е 106 072 089 лв. като проектът се съфинансира от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020, Приоритетна ос "Води", "Изпълнение на ранни ВиК проекти". Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 80 033 190 лв., а съфинансирането от страна на Община Асеновград - 8 557 899 лв.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Тя
      Тя
      0 0
      15:42, 31 окт 2016
      Министърът на околната среда василева ли е или e борисова?
      Не всичко е борисово :)

    Още новини

    Последни новини