Крадем ток с "обучени електромери" на цена до 800 лв.

Манипулациите на електромери, с които да се пести до 70 на сто от използваната електроенергия, достигат нови висоти. Крадците на ток са готови да броят няколко стотачки, за да върти по-бавно устройството им у дома.

"Обучаването" на обикновен струва около 500 лева, а за трифазен мизата стига 800 лева, показва проверка на "Монитор".

Електротехник от Велико Търново вече е изобретил устройство, направено от обикновени части, каквито могат да се купят от всеки ел. магазин, с което се постига до укриване на две трети от изразходеното електричество.

При използването на уреда електронните електромери не се повреждат, нито пък има някакво физическо въздействие върху тях.

Действието на уреда е основано на технически недостатъци на новите електромери, които преди години бяха монтирани на мястото на старите механични.

След като разгласи за откритието си, Петко Ганчев беше буквално засипан от обаждания с различни оферти за откупуване на уреда. Той обаче категорично отказва на този етап да го продава или да разкрие тайната на действието му.

Най-простият метод за кражба на ток доскоро бе чрез поставяне на магнит на стъклото на електромера, който забавя или съвсем спира въртенето му. В друг, по-сложен вариант, се извършва пробиване на корпуса на уреда, като върху диска се поставя игла или друг малък предмет, който също забавя или спира въртенето.

Други начини са чрез прекъсване на нулевия проводник или развинтване на мостовете за напрежението. Сред вариантите е и изваждането на кабелите от електромера и свързването им отделно от него, като по този начин устройството за отчитане не влиза във веригата под напрежение.

Тези врътки обаче са доста опасни, тъй като освен че могат да причинят пожар, при засичане на електромера инкасаторите веднага ще забележат нередностите.

Малко по-ефикасно е монтирането на специални ключове, с които електромерът може да бъде включван и изключван по желание на потребителя.

Най-прост и опасен е начинът с мятане на жиците на куки, на другия край на които има обезопасен кабел и включват кабела в разклонител на земята.

При проверка просто издърпват кабела и куката сама пада на земята. Преди време в търговската мрежа бяха пуснати специални уреди, които забавят или спират електромера, на цена от 50 до 200 лв. Скоро обаче тези уреди бяха забранени и конфискувани от търговските обекти и складовете.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини