"Партията на независимостта" води на вота в Исландия

"Партията на независимостта" е първа политическа сила. Тя получава 29,8% от гласовете. Това показват все още неокончателни резултатите, оповестени от държавната медия RUV.

Припомняме, че вчера се проведоха парламентарни избори, предадоха световните информационни агенции.

Второ се нарежда Движение на левите зелени със 17,1%. 

"Пиратската партия", която се бори срещу статуквото, се представи отлично, както се очакваше от проучванията на общественото мнение преди вота. Тя получава 13,4% от гласовете. 

Резултатите, оповестени до момента, сочат, че тя е на трето място, а това е исторически успех за партията, създадена от анархисти, бивши хакери и активисти. 

Един от създателите й Биргита Йонсдотир приветства резултатите и обяви, четова е следствие от усилията им да постигнат промяна в обществото. 

На четвърто място с 9% остава управляващата "Прогресивна партия" на премиера Сигурпур Инги Йохансон, който вече изрази разочарованието си.

Избирателната активност е около 60%. 

Все още не е ясно дали "пиратите" ще имат шанс за съставяне на правителство. На управляващите са необходими 36 от 63-местния парламент, за да могат да задържат властта. 

Възможно е преговорите по съставяне на коалиционен кабинет да бъдат трудни и дълги. Вероятно те ще продължат със седмици. 

Резултатите от вота се тълкуват като оценката на избирателя на скандала с "Панамските документи" и банкрута през 2008 година, разтърсили страната.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини