Първи смартфон с Google Tango добавена реалност

Ако не беше играта Pokemon Go, технологията на добавена реалност можеше да остане в архивите като поредната футуристична технология забравена от хората поради слаба публичност. Създателите на играта Niantic Labs, които преди са били субсидирани от Google, катапултираха AR (Augmented reality) технологията в ръцете на милиони хора по целия свят играещи на смартфоните си. 

Сега, няколко месеца след премиерата на играта, първият напълно способен да възпроизвежда AR смартфон излезе на пазара. Това е Lenovo Phab 2 Pro и под повърхността му се крият хардуерът и софтуерът, които са нужни за да използва технологията на Google – Tango AR.

Според шефа на проект Tango, Джони Лий, „Pokemon Go направи срещите с бъдещи партньори на проекта много по-лесни.“

Лий мисли,че играта е доказала каква сила притежава добавената реалност, въпреки че тя използва умалена версия на технологията. Niantic показаха на хората колко мощен ефект може да има една игра, когато използваш софтуер в реалния свят и позволиш на хората да комуникират един с друг. „Това е идеята да използваш физическо място в споделен контекст.“ добава Лий. „Способностите за проследяване на местоположение които има Tango могат да бъдат устройство и средство за споделяне между хора.“ 

Със своят Phab 2 Pro, който в момента се продава на цена от 500 долара, Lenovo и Google се опитват да докажат, че Добавена реалност може и трябва да се превърне в задължителен компонент от модерните смартфони. Лий мисли, че тяхната технология наподобява тази на GPS, която трансформира начините на използване на смартфони и години по-късно създаде продукти като Uber. Ако AR притежава същите качества да помага на устройствата ни да разбират физически пространства и да „виждат“ света, Tango ще промени коренно цели индустрии – от гейминг бизнеса до пазара на имоти.

Lenovo Phab 2 Pro е само началото за новата технология. Докато не излязат повече устройства с Tango възможности, което може да стане чак догодина, всичко това изглежда като тестова фаза на технологията Добавена реалност. Но разработчиците не изглеждат обезкуражени. Това е защото игрите като Pokemon Go и мнението на Google, че е въпрос на време преди всеки телефон да направи скокът в 3D проследяването, дават на тях изключителен стимул за работа и развитие на технологията.

Част от характеристиките на Phab 2 Pro са 6.4 инчов IPS Quad HD екран, осемядрен процесор Snapdragon 652 в комбинация с 4GB рам и 64GB ром памет, 8MP предна камера и 16MP задна камера със сензори за следене на разстояния и движения. Всичко това ще бъде захранвано от голяма 4000mAh батерия.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини