Нещо странно се случва във вътрешността на най-смъртоносния вулкан в САЩ

Изследователи откриха нещо странно във вътрешността на американския вулкан Сейнт Хелънс. Въпреки че той е отговорен за най-смъртоносните изригвания в страната, и е най-активния вулкан в Северна Америка, се оказва, че вътрешността му е студена.

Очевидно, Сейнт Хелънс краде топлината от другаде, но изследователите все още не са сигурни защо и по какъв начин.

“Никога не сме наблюдавали нещо подобно под друга активна вулканична дъга”, казва геологът Стивън Хансен от Университета в Ню Мексико.

Новите открития само усилват мистерията около Сейнт Хелънс, вулканът, отговорен за най-смъртоносното изригване в САЩ, през 1980 година, довело до гибелта на 57 души и причинило щети на стойност милиарди долари.

Вулканът вече се смята за необичаен, заради разположението си.

Той е част от каскадната дъга – верига от вулкани, паралелна на зоната на субдукция простираща се от Калифорния до Британска Колумбия, но по някаква причина Сейнт Хелънс се намира на 50 км западно от останалата част от планинската дъга.

Каскадната дъга се намира върху геологично активен район, в който тектоничната плоча Хуан де Фука се пъха под Северноамериканската плоча, карайки горещи парчета от мантията да се издигат под повърхността, където се разтопяват до състояние на магма.

Сейнт Хелънс обаче е разположен върху студена мантия, а изследователите никога не са разбирали защо тя се намира именно там.

В опит да открият какво се случва, през 2014, Хансен и екипът му поставиха хиляди сензори около планината, за да измерят движението на земята. Те пробиха 23 дупки във вулкана и ги запълниха с експлозиви, за да предизвикат мини земетресения около вулкана.

Това им позволи да установят как точно сеизмичните вълни преминават през вътрешната структура на планината, да разберат повече за температурата и вида на материала.

Сеизмичните вълни нарисували една доста странна картина – вместо камера с нагорещена магма под вулкана, екипът се натъкнал на студена серпентинова скала.

Като се има предвид, експлозивната история на вулкана, резултатите звучат нелогично. Сега изследователите се опитват да установят откъде Сейнт Хелънс получава горивото си.

Според учените, източникът на магмата вероятно се намира на изток, близо до останалата част от Каскадната дъга, където температурата на магмата достига над 800 градуса по Целзий.

Те обаче все още нямат представа защо магмата изминава 50 км на запад, за да изригне.

Според тях е възможно отношение към проблема да имат дълбоките земетресения в региона, но за момента информацията, с която разполагат изследователите е недостатъчна.

Хансен и колегите му ще продължат да следят земетресенията с надеждата, че в крайна сметка ще успеят за обяснят откъде идва горивото за вулкана.

Засега Сейнт Хелънс си остава мистерия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини