Молекули по мобилните телефони разкриват начина ни на живот

Молекули, открити по мобилните телефони, разкриват удивително количество информация за здравословното състояние на притежателя, включително хранителните му предпочитания и лекарствата, които приема.

Калифорнийски учени открили следи от кофеин и подправки, козметични кремове и антидепресанти по 40-те телефона, които изследвали.

Хората оставят следи от молекули, химикали и бактерии по всичко, до което се докоснат.

Дори и старателно да измиете ръцете си, това няма да попречи да предадете молекулите и бактериите и на други обекти – категорични са учените.

С помощта на метод, познат като масова спектрометрия, учени от Клифорнийския университет изследвали 500 проби, взети от мобилните телефони и ръцете на 40 възрастни.

След това ги сравнили с молекулите идентифицирани в база данни и така създали лайфстайл профил на притежателите на мобилните устройства.

“Анализирайки молекулите, които хората са оставили по телефоните си, можем да определим дали собственикът е мъж или жена, дали използва скъпа козметика, дали боядисва косата си, дали пие кафе, дали предпочита вино или бира, дали харесва пикантни храни, дали се лекува от депресия, дали използва слънцезащитен спрей или спрей против насекоми, дали обича да прекарва повече време навън – всякакъв род неща”, казва Амина Буслимани, един от учените, участвали в изследването.

Голяма част от молекулите се озовават върху телефоните чрез кожата, ръцете или потта на притежателите.

Учените открили, че репелентите против комари и слънцезащитните спрейове се задържат особено дълго по кожата и телефоните, макар и да не са използвани с месеци.

Предишни изследвания на същия екип откриха, че хората които не са се къпали в продължение на 3 дни също имат следи от хигиенни и козметични продукти по кожата си.

Учените твърдят, че това изследване би могло да идентифицира собственика на телефона при отсъствие на пръстови отпечатъци, да разкрие дали приема някакви лекарства и да даде информация за това дали притежателят е изложен на замърсяване.

Учените искат да разберат повече за множеството бактерии, които покриват кожата ни, както и какво разкриват те за нас.

Поне 1000 различни микроби живеят по кожата на човек, на различни места по тялото.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини