Етикетите на BG бирите вече ще казват за калориите

Производители на бира вече изписват на етиката съдържанието на калориите. Това съобщи Ивана Радомирова, изп. директор на Съюза на пивоварите в България пред "Монитор".

Това се прави, въпреки че по регламент няма такова изискване, за разлика от безалкохолните напитки.

Радомирова уточни още, че информацията на калориите може да се намери и на интернет сайтовете на пивоварите. Хората все повече се интересуват от това, което е съвсем закономерно, защото то засяга не само здравето. Всеки, който иска да знае какво приема, може да го провери и да подреди в своя балансиран начин на живот.

Общоевропейско проучване показва, че 72% от респондентите казват, че е добре информацията за калориите да се посочва на етикета, за да могат да направят своя информиран избор, каза още Радомирова. И допълни, че в все пак в световен мащаб след водата и чаят, бирата е най-консумираната напитка.

По данни на съюза в 100 мл светло пиво има между 43-45 калории, а в тъмната бира има 48-52 калории. Освен това пенливата напитка няма мазнини и сол и съдържанието на въглехидрати е 1-2 гр.

Най-малко са калориите в безалкохолната бира, които са между 18 и 23 на 100 мл, а в нискоалкохолните съдържанието е между 28 и 30.

Относно по-високата калорийност на тъмното пиво Радомирова посочи, че това е съвсем закономерно, защото през зимата организмът се нуждае от повече енергия.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини