Аркаим, хилядолетна загадка в степта (видео)

    В степта, близо до Казахстан се намира едно от най-древните и загадъчни строения, запазени до наши дни. Древното укрепено селище Аркаим в Челябинска област датир от средата на бронзовата епоха, на границата между III—II хилядолетие преди новата ера. Запазил се е непокътнат до днес и местата, където са се намирали древните отбранителни съоръжения могат да се видят ясно.

    Аркаим е строен с входове, строго ориентирани в четирите основни посоки. Жилищните и стопански постройки, са разположени в концентрични окръжности с общ център, в който се срещат и всички радиални линии между постройките. Според някои от изследователите, планировката на селището представлява модел на Вселената в представите на праисторическите хора. Сложният комплекс е строен по план и напомня Мандала – квадрат, вписан в кръг. В древните текстове кръгът символизира духа, Вселената, квадратът - Земята, материалния свят. По покривите на  жилищата на  преминавала горната улица за пешеходци и колесници. Най-древните колела и колесници били открити точно тук. 

    Почитателите на по-екзотичните и уфологични теории приписват на местността аномални свойства, като я сравняват с британския Стоунхендж. както други мегалитни комплекси и Аркаим е служел като астрономическа обсерватоеия. Смята се дори, че е осигурявал по-добри възможности на древните астрономи от каменния кръг в Англия, защото позволявал да се наблюдават 30 небесни явления.

    Разкопките на древното селище се водят от 1987 година. От тогава насам, наред с археолозите, свои версии за произхода на Аркаим предлагат всевъзможни “специалисти”. Някои предполагат, че “градът” е използван за обсерватория. Екстрасенси посещават разкопките за да се “зареждат” в мощния поток “енергия, която извира от това място”. Поклонниците на индуиските ведически направления твърдят, че Аркаим е родното място на Заратустра, а уфолозите не се съмняват, че укрепеното селище се е появило благодарение на извънземни.

    Непознат за широката публика Аркаим бързо се преврща в място за поклонение, също и в извор на национализъм, след като руски документален филм го обвързваа с прародината на славяните. Но и тези твърдения остават само догадки без сериозни доказателства.

    Аркаим се намира в степите на юг от Урал и е на около 4000 години. Хората, които са го построили, са създатели на първата колесница и със сигурност са били свързани с ранните арийци – племената, които мигрират на изток през степите и впоследствие създават индийската и иранската култура. Аркаим е построен под формата на свастика, подобна на индийските пречупени кръстове.  Обратната свастика при древните означавала тъмнина и разрушение. Фашистите използват именно нея. В Аркаим се използвали и двете свастики.

    Известни са и теории, че Аркаим е свещен град на бог Тангра. По този начин той се свързва и с най-старата история на българите.

    В погребенията тук са намерени множество медни предмети, затова се смята, че в Аркаим е имало изкусни майстори ковачи и леяри.

    Аркаим е пълен със загадки. Просъществувал е само 200-300 години, след това е бил опожарен. Но това не е сварило хората неподготвени, те напуснали преди това, не е ясно защо. 

    Има и още странни съвпадения. Аркаим е на 52 паралел, както и Стоунхендж. Смята се, че това разположение дава възможност да се наблюдават най-много астрономически събития. Древният град е построен в близост до палеовулкан, някои наричат такива местности "Места на силата".

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини