Дадоха официален старт на "Проект за рехабилитация на ВиК-мрежа с изграждане на ПСОВ в Асеновград"

    С "Хубава си, моя горо", в изпълнение на 7-годишната Лилия Линова, започна днес церемонията по поставяне на начало на строителните работи по Водния цикъл на Асеновград. Архиерейският наместник отец Йордан Георгиев и свещеници отслужиха водосвет, след което със символична първа копка кметът Емил Караиванов даде официален старт на строително-монтажните дейности по ВиК-мрежата на града. Сред гостите на събитието бяха депутатите Манол Генов и Джевдет Чакъров. Двамата присъстваха и на първата пресконференция по проекта, на която ръководителят на проекта Таня Джурелова запозна присъстващите с неговите общи и специфични цели и етапи.

    По "Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа с изграждане на ПСОВ за гр. Асеновград, България", както е пълното име на проекта, ще бъде изградена пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) с капацитет 65 350 еквивалент жители. По този начин ще се предотврати замърсяването на река Чепеларска в района на Асеновград, както и замърсяването на Марица, чиито проток тя се явява. Предвижда се изграждане на 6,5 км главна канализационна мрежа, и рехабилитация на общо 16,8 км канализационна мрежа (12,2 км главна и 4,6 км второстепенна) и 4 км второстепенна водоснабдителна мрежа. С предвидените инвестиционни мерки ще се намалят загубите на питейна вода във водопроводната система и и ще бъдат подобрени водоснабдителните услуги и съответно хигиенните и здравни условия в проектната област. И още:

    - свързване на 100% от населението към канализационната мрежа

    - намаляване на водните загуби в канализацията и значително понижаване на замърсителния товар, който се зауства във водоприемника

    - създаване на нови краткосрочни работни места по време на строителните работи, както и дългосрочни такива за експлоатацията и поддръжката на ПСОВ

    Общият размер на инвестицията е 106 072 089 лв. като проектът се съфинансира от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020, Приоритетна ос "Води", "Изпълнение на ранни ВиК проекти". Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 80 033 190 лв., а съфинансирането от страна на Община Асеновград - 8 557 899 лв.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини