Червени панделки срещу СПИН раздават в Езиковата в Хасково

Изображение 1 от 2

    Червени панделки, символ на световната анти-спин кампания, раздаваха днес на влизащите ученици в Езиковата гимназия в Хасково. Това ставаше на входа на училището още преди началото на часовете. Повечето гимназисти приемаха с усмивка символа накампанията и някои веднага я закачваха на гърдите си. Не бяха подминати и преподавателите, които пристигаха сутринта в училището, които също приемаха червената панделка.

    Акцията се организира от дванадесетокласниците, възпитаници на Магдалена Чучева, която им преподава биология и здравно образование. На входа на гимназията тази сутрин с купитя червени пандлеки бе застанала Йоана Колева от 12 А клас.

    1 декември е определен за Световен ден за борба със СПИН през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване.

    В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. Докато в Западна и Централна Европа лицата, живеещи с ХИВ са приблизително 900 000, то в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона.

    България е страна със сравнително ниско разпространение на ХИВ в общата популация.

    90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в страната са се инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 5 август 2016 г. От началото на тази година са открити нови 116 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 383 лица.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      11 -5
      09:52, 1 дек 2016
      Повече файда щеше да има ако директора раждаваше безплатни презервативи на "младите послушнички" от Езиковата :))
      Лятото парка до Училище "Васил Левски " всяка вечер беше огласян от пъшкания на английски и немски :))
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      5 -3
      10:32, 1 дек 2016
      Брей,не знаех че панделката предпазва от спин.Особено ако е червена.
      А от зачеване дали пази?Ще пробваме с комшийката.
      • 2вак
        3 -1
        11:03, 1 дек 2016
        Пази от зачеване, само трябва здраво да стягаш. За СПИН не знам, Москов нищо не е казал.
    Последни новини