Сирийски бунтовници преговарят тайно с Кремъл за спиране на боевете

Лидери на сирийските бунтовници водят тайни преговори с Русия за спиране на боевете в Алепо. Това съобщава Financial Times като се позовава на представители на опозицията. Според американското издание подобно развитие на ситуацията показва, че САЩ вероятно могат да бъдат изтласкани от процесите в Близкия Изток. 

Трима представители на опозиционните сили са потвърдили пред изданието, че посредник в разговорите е Анкара, която с намесата си миналата година в полза на президента Башар ал Асад обърна петгодишната гражданска война в полза на режима. Според твърденията им разговорите за прекратяване на боевете в Алепо се провеждат без Вашингтон изобщо да е наясно с тях.

Това не е първият път, при който опозиционери водят разговори с руснаците, но за първи път това се случва при по-голямо представителство на бунтовниците, коментира изданието. 

Изглежда, че разговорите са отбелязали известен напредък без американска намеса, което нееднозначно показва динамиката на процесите в Близкия Изток, а "регионалните актьори сега изглеждат са по-склонни да заобиколят Вашингтон и да търсят договорки с Русия, която се стреми да развие образа си на надигаща се сила", отбелязва още Financial Times.

Силите на режима в Сирия постигнаха миналата седмица значителен пробив, като завладяха повече от 1/3 от държаните от бунтовниците територии в Алепо. 

"Преговорите се водят директно с руснаците, защото, всички ние знаем, че Башар ал Асад не е нищо повече от провинциален управител, който изпълнява заповедите на [руския президент Владимир] Путин", е коментирал пред вестника Али Шейк Омар, лидер на бунтовници в Алепо.  

Част от опозиционните лидери отричат да са провеждани подобни разговори, а други отказват да коментират, тъй като темата е "чувствителна". Западен дипломат е коментирал, че няма потвърждение за провеждането на подобни разговори, но заяви, че има данни за извършен полет с военен самолет от сирийския пристанищен град Латакия до една от военните бази в Москва и след това до Анкара. Полетът е извършен на 24 ноември. 

Нито един от източниците, които съобщават за проведените срещи, не поясняват дали разговорите са водени директно с руски представители, или само с турските власти. 

Запитана за разговорите, говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, е заявила: "Вашингтон сам се изолира от разговорите. Ние винаги сме водили разговори със сирийската опозиция в Турция в продължение на години и това не е новина". От турска страна не са отговорили на искането за коментар. 

За Вашингтон, такива преговори ще доведат до последици, излизащи от границите на Сирия, заключава изданието. В същото време между Москва и Анкара има напрежение, особено след като от турците обвиниха режима в Сирия за удари по техни военни части. Смята се, че силите на Асад са получили зелена светлина за това от Москва, което показва колко крехки са отношенията в региона. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини