Български съдии събират средства за арестуваните турски магистрати

Съюзът на съдиите в България (ССБ) открива дарителска сметка за събиране на средства за подкрепа на задържаните под стража и отстранени от работа турски съдии и прокурори, и на техните семейства, става ясно от обръщение на организацията, цитирано от "Правен свят".

След опита за преврат в Турция през юли почти 3 000 съдии и прокурори първоначално бяха отстранени от работа, а след това и срещу тях започнаха наказателни производства. Много от тях бяха задържани и към настоящия момент продължават да се намират в арестите.

ССБ припомня, че по силата на законодателството, прието в рамките на обявеното извънредно положение, беше конфискувано и цялото имущество на заподозрените като участници в опита за преврат турски магистрати.

"За да подкрепят материално семействата на задържаните и уволнени турски съдии и прокурори, международни магистратски организации, сред които МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) и Международната съдийска асоциация предприеха инициативи за създаване на дарителски фондове.

Средствата от откритата от ССБ дарителска сметка ще бъдат превеждани на откритата във Федерална република Германия сметка под разпореждането на МЕДЕЛ и ще бъдат използвани за осигуряване на адвокатска защита на задържаните и обвинени турски съдии и прокурори, както и за подкрепа на техните семейства.

"Призоваваме всички български магистрати, колеги с други юридически професии, както и българските граждани, да дадат своя принос към подпомагането на намиращите се в нужда турски съдии и прокурори", казват от ССБ.

Средствата могат да бъдат дарени на следната сметка:

Съюз на съдиите в България

УниКредит Булбанк

IBAN: BG25UNCR70001522787294

BIC: UNCRBGSF

Междувременно днес се очаква Висшият съдебен съвет да даде мандат за гласуване на позицията му относно статута на Висшия съвет на съдиите и прокурорите на Република Турция в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС). Това ще стане на Общото събрание на ЕМСС, което ще се проведе на 8 декември 2016 г., в Хага, Холандия.

Очаква се тогава да бъде разгледано предложението на Управителния съвет на ЕМСС за замразяване на участието като наблюдател в организацията на ВССП на Турция.

От ССБ обясняват, че предложението е мотивирано с неспазването от страна на този орган на минималните стандарти за провеждане на дисциплинарните производства срещу масово уволнените турски магистрати и осигуряване на независимостта на съдебната власт.

"Изразяваме увереността си, че представителите на българския ВСС ще подкрепят предложението на УС на ЕМСС и по този начин ще покажат принадлежността на България към европейските държави, считащи спазването на човешките права за върховна ценност", посочват от съдийската организация.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ka
    kanna
    1 -1
    18:41, 1 дек 2016
    Да събират пари за наистина мизерстващите в България хора, а не за турските магистрати! Те достатъчно високи заплати са вземали! Освен това, всеки отстранен държавен служител в Турция през време на отстраняването си получава 1/3 от заплата си, а не като тука - не само НИЩО, но дори и сам да си плаща здравните осигуровки!
Последни новини