Депутатите си оставиха субсидия 11 лв. за глас

Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, съгласно закона за политически партии, остава в размер на 11 лева.

Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текстове от Законопроекта а държавния бюджет за 2017 година. Текстът бе приет със 71 гласа „За”, 10 – „Против” и 21 – „Въздържал се”. 

Депутатите Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров предложиха размерът на субсидията да остане 11 лева за действителен глас, но да не може да надхвърля сумата от 1 600 000 лева за година. 

Предложението им събра обаче едва 30 гласа „За” и не залегна в бюджета за 2017 година.

Според Петър Славов подобен лимит е разумен, защото ще ограничи партиите да получават средства в изключително висок размер, които често се харчат за неполитическа дейност. 

Мартин Димитров изтъкна, че в бъдеще е възможно партия да спечели 3 млн. гласа на избори.

Това са 33 млн. лв. на година. Какво ще ги правят тези пари. А може и да е партия, която за първи път се явява на избори, коментира депутатът от РБ.

Преди дни на президентските избори се проведе и референдум, иницииран от Слави Трифонов, на който един от въпросите бе за субсидиите на партиите. Над 80% от гласувалите на референдума подкрепиха те да паднат до 1 лв. на глас.

Веднага след изборите премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че ще предложи въобще да няма субсидии.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    O
    o
    15 -2
    16:26, 1 дек 2016
    Ко стана сега ---за какво беше тая топурдия по радиа по телевизии Славчо Учен долски и т н Дупетатите не си режат клончето на което са седнали а пък Бойко се беше ИЗХВЪРЛИЛ че субсидията ще е 1 лв Той кога ли не се е изхвърлял
  • 2
    Ки
    Кирил
    14 -1
    19:31, 1 дек 2016
    Сякаш някой е вярвал , че ще си гласуват сами на себе си да получават по малко пари.
    !!! Измекяри ненаядени !!!
  • 3
    Г-
    Г-н Генчев
    8 -1
    21:13, 1 дек 2016
    Е как иначе ще си поддържат луксозните автомобили и палати.....абеее с една дума ДА ИМ ПРИСЕДНЕ ДАНО ! ! !
Последни новини