РБ вярва, че отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ

Отговорността за съставяне на правителство в рамките на този парламент е на най-голямата политическа сила - ГЕРБ. Това каза пред bTV Секретарят на ПГ на Реформаторите Димитър Делчев, след като държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че с голяма степен на вероятност ще го връчи на РБ.

По думите му, ако искат, ГЕРБ могат да съставят кабинет още сега.

„От Движение България на гражданите сме скептични, че може да се създаде ново мнозинство или да се препотвърди сегашното, но сме длъжни да отговорим на призива на президента и да проведем среща с ГЕРБ, за да преценим дали има изход от създалата се политическа криза”, отбеляза Делчев.

Той обаче подчерта, че изхода могат да го намерят само ГЕРБ.

Среща между РБ и ГЕРБ се очаква да има следващата седмица. „Трябва да препотвърдим има ли мнозинство за важните според нас политики”, каза Делчев, като даде за пример антикорупционния закон, образованието и здравеопазването.

„Няма смисъл да се създава правителство, ако не се създава с определени политики”, посочи той.

Според РБ няма време да се приемат изменения в изборните правила.

Всяка промяна 3-4 месеца преди самите избори се правят с цел този, който ги променя, да спечели служебно, изтъкна секретарят на ПГ на РБ.
По Конституция следващата седмица президентът Плевнелиев трябва да връчи мандата на БСП, социалистите обаче са категорични, че също ще го върнат.

Все още обаче предстоят допълнителни разговори и консултации преди връчване на третия мандат. Вчера и Реформаторите, и ГЕРБ обявиха, че са готови да се срещнат.

Реформаторите изразиха съжаление, че ГЕРБ не са взели проучвателния мандат, и изразиха очакване, че ще се търсят нови възможности за мнозинство.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини