Черна гора ще въведе доброволна военна служба

Доброволна военна служба ще бъде въведена отново в Черна гора през 2019 г., предаде БТА. В съобщение на черногорското министерство на отбраната се казва, че големият интерес на младежите е една от главните причини за връщането на това гражданско задължение.

Нововъведението ще влезе в сила 13 години след като армията на Черна гора премахна задължителната военна служба, отбелязва агенция Танюг.

Проучване на Атлантическия съюз на Черна гора показва, че над половината от анкетираните младежи са готови да се включат в доброволна наборна военна служба и след по-малко от две години ще имат възможност да го направят. В анкетата били интервюирани младежи до 25-годишна възраст, като 55%от тях отговорили положително на въпроса готови ли са за доброволна наборна военна служба. 

Михайло Волков от черногорското министерство на отбраната заяви днес, че дългосрочен план за развитие на отбраната предвижда въвеждането на доброволна военна служба. Министерството дотогава е длъжно да осигури законови рамки и финансови условия за изпълнение на този проект. Ще има конкурс, на който ще се явят млади хора, заяви Волков.

По думите му обучението ще трае три месеца, а за целия период на военна служба ще бъде предвидено парично обезщетение. След доброволната военна служба онези, които проявяват интерес, ще имат възможност да станат и професионални войници.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини