Намериха двама мъртви бежанци във влак за Австрия

Двама мигранти, скрити във влак, превозващ камиони от Италия за Австрия, бяха открити мъртви рано тази сутрин. Причината за смъртта им може да е измръзване или да са били блъснати от камионите при разтоварването, съобщи австрийската полиция, цитирана от Ройтерс.

Трети мигрант е сериозно ранен и закаран в болница, уточни полицията в западната провинция Тирол, като допълни, че националността на мигрантите не е известна.

Според австрийската полиция тези хора вероятно са пътували за Германия - страната, към която се стремят повечето мигранти, пристигащи в Европа. Градът, в който са разтоварени камионите, Вьоргъл, е на около 15 километра от австрийско-германската граница.

Влакът с открити товарни платформи е алтернатива на прекарването на камионите по пътя през граница. Той минава през прохода Бренер.

Говорител на полицията уточни, че мигрантите са се криели под камионите и са имали около 20 минути да слязат между момента на запалване на двигателите на камионите и потеглянето им.

"Тъй като са останали да лежат, предполагаме, че заради студа са били в безсъзнание или може би вече са били мъртви", отбеляза той, допълвайки, че температурата във Вьоргъл е била около минус 2 градуса.

Имиграцията се превърна в деликатен въпрос в Австрия, където утре ще има президентски избори, при които кандидатът на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер може да стане първият свободно избран крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война.

Седемдесет и двама мигранти в три разнебитени плавателни съда бяха спасени тази сутрин край бреговете на Испания, съобщиха морските спасителни служби, цитирани от Франс прес.

При спасителните операции са използвани хеликоптер, самолет и три кораба, каза представител на службата "Салваменто маритимо". Един от съдовете се намирал в Гибралтарския проток, а другите два - в Средиземно море край Малага и Торевиеха.

Мигранти от Африка се опитват да се доберат до Испания както по море, така и по сухоземен път през двата испански анклава в Северна Африка - Сеута и Мелиля.

Според Международната организация по миграцията (МОМ) от януари до септември тази година в Испания по море са пристигнали 5445 души, а 62-ма са загинали при прекосяването му. (БТА)
 

Коментари в сайта

Последни новини