Европарламентът решава: Таксите за роуминг с таван

Да бъде въведен таван на таксите за роуминг на едро от средата на 2017 г. Това предлага Съветът на Европейския съюз (ЕС). Предвижда се на всеки две години те да се преразглеждат и така постепенно да бъдат премахнати.

За да стане това факт обаче предложението трябва да бъде договорено и с Европейския парламент.

В проекта за регламент са посочени максимални такси, които операторите могат да налагат един на друг за използване на мрежите им за предоставянето на роуминг услуги. Тези горни граници се отнасят до гласовите обаждания, кратките съобщения и използването на данни, пише "Монитор".

Съветът на ЕС предлага от средата на следващата година да се въведе горна граница на таксите за данни в размер на 0,01 евро за мегабайт. Предвижда се таксата да се понижи до 0,005 евро за мегабайт в средата на 2021 г.

За телефонни разговори максималната такса се очаква да бъде 0,0353 евро на минута, а за текстови съобщения — 0,01 евро на съобщение.

Все пак Брюксел дава възможност на операторите да събират и по-високи такси. Това ще става при невъзможност операторите да възстановят разходите си, като ще трябва одобрение от съответния национален регулатор. Дори и при изключенията обаче таксата на едро за данни не може да надхвърля 0,0085 евро на мегабайт.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини