Не, НАСА не променя зодиите и не добавя 13-та

    Новата серия от публикации относно промяната на зодиакалните знаци заля интернет някъде в края на септември 2016 и изглежда следва нова вълна през октомври 20202. Това е толкова вълнуващо - с НАСА и зодиите в едно заглавие...

    В предишната вълна през 2016 година (да, не е за първи път), се появиха заглавия като "Цял живот следваш грешен хороскоп", "НАСА промени зодиите", "НАСА добави 13-та зодия", и това във fox59 и iTechPost, примерно, но и в безброй още публикации.

    Познатите ни 12 зодиакални съзвездия са признати по един или друг начин в цял свят, въпреки че повечето страни (и Международния астрономически съюз) са приели модифицирана версия на това, което идва от древните вавилонци и гърците.

    Има доста повече от 12 съзвездия, през които Слънцето може да премине. Някои от тях са по-малки или с по-бледи звезди, така че те са били игнорирани. Най-голямото е Змиеносец - огромно съзвездие, в което реално Слънцето прекарва повече време, отколкото в Скорпион. Обаче Скорпион има по-ярки звезди и разпознаваема форма..

    Затова НАСА не е добавяла Змиеносец, нито е променила зодиака. Змиеносец си е там през цялото време, открай време, но е бил игнориран от астролозите. Те са тези, които се занимават с астрология, за разлика от НАСА, която се занимава с астрономия и свързаните с нея науки.

    Нещата със зодиакалните съзвездия са даже по-зле, обръща внимание в статията си за New Scientist Фил Плейт.

    Зодиакалните съзвездия наистина не са 13. По някои сметки броят им достига 21.

    Отгоре на всичко Земята се върти доста сложно като пумпал, и заради това много бавно след векове са се променили датите, когато Слънцето е в дадено съзвездие. Ако сте били родени в края на март в древна Гърция, щяхте да сте Овен, но в наше време ще сте Риби.

    Но защо това изведнъж се появи в новините?

    По ирония причината може да е материал в сайта на НАСА за деца SpacePlace. Там има прости обяснения, написани на ниво за деца, разбераемо, забавно и точно. Материалът за съзвездията и календара, който си стои от доста време, бил обновен през януари 2016 г., с което, може да приеме, че е привлекъл внимание. В статията се обяснява как са определени зодиакалните съзвездия и как с течение на времето те са се променяли. Очевидно някой не го е прочел много внимателно или не го е разбрал, след което е написал, че НАСА е променила зодиака. Уау.

    Но това дори не се случва за първи път. Почти съща история е циркулирала през 2011 година. И сега, през 2020.

    В някакъв смисъл астрологията е вярна, отбелязва авторът. Има една група хора, на чийто живот звездите и планетите оказват съществено влияние - астрономите. Именно този тип връзка на хората и звездите си струва да се разпространи колкото може повече.

    Няма причина да не ви припомняме неговите думи всеки път, когато някой поднови опитите да въвлече НАСА в някаква промяна на зодиите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини