В Гърция дават 13-а пенсия – "подаръче" по €380

Гръцкият премиер Алексис Ципрас внезапно обяви, че ще раздаде 617 млн. евро на 1,6 млн. пенсионери под формата на 13-а пенсия /средно по 380 евро на пенсионер/, и ще спре предвиденото увеличение на ДДС за островите, приютили бежанци, като по този начин се опитва да подготви почвата за евентуални предсрочни избори, коментират изданията днес.

Под заглавие "Ципрас се прегъва пред изкушението за избори" в. "Вима" пише, че "подаръчето" за пенсионерите идва внезапно, но не решава проблемите, пред които са изправени хората от третата възраст.

Вестникът припомня, че премиерът е последвал примера на предишния си колега Андонис Самарас, който през 2014 г. също подходи така, опитвайки се да омилостиви част от електората, обявил се срещу политиката на икономии.

За сетен път Ципрас избира да върви по пътя на изненадата и да маневрира пред европейците и МВФ, но сега този негов ход идва в доста деликатен момент, тъй като Атина очаква втората оценка на кредиторите по изпълняваната от нея спасителна програма, а МВФ настоява за допълнителни мерки за икономии.

В. "Катимерини" отбелязва, че финализирането на тази оценка се е превърнало в истинско изпитание за кабинета, и че с обещаните за пенсионерите помощи Ципрас се стреми да избяга от новите рестрикции, които са неизбежни, от една страна, и да подготви електората за евентуални нови избори, от друга.

Вестниците пишат още, че срещу тези помощи за пенсионерите са скочили всички опозиционни партии.

Нова демокрация упреква Ципрас, че се опитва да измами пенсионерите, и че поведението му е израз на паническия му страх от гнева на обществото срещу водената от него политика на икономии.

Комунистите наричат тези помощи "трохи хляб", които ще дойдат от изработените с кървава пот бюджетни излишъци.

Съюзът на центристите смята, че това е "лебедовата песен на една рухваща коалиция".

Потами /Реката/ посочва, че Ципрас е обявил раздаването на част от първичния бюджетен излишък малко преди правителственото мнозинство в парламента да гласува пакет от мерки за събиране на приходи в хазната. Срещу помощите се обявяват и социалистите от ПАСОК.

/БТА/

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Дя
    дядо матейко
    8 0
    12:05, 9 дек 2016
    Ципрас дава коледна пенсия на пенсионерите и то цяла въпреки финансовите гърчове на държавата Нашия БОЙКО който се има за НАПОЛЕОН за ЗЕВС за ИСУС ХРИСТОС ВЪпреки че се хвали че икономиката върви ОТЛИЧНО дава на пенсионерите по 40 лв и то не на всички А сега пишете по долу как да си ОБЯСНИМ ТОВА
  • 2
    By
    bydlo
    3 0
    14:12, 9 дек 2016
    Това е див популизъм.

    И въобще да живее висшето държавно и партийно ръководство!
    Който е против да ходи на ...
Последни новини