Задържаха 36 мигранти, избягали от лагера в Харманли

36 нелегални имигранти, граждани на Ирак, между тях 11 деца и кърмаче, са задържани на територията на област Добрич на 10 декември, съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

Задържаните са избягали от бежанския лагер в Харманли. Част от групата (осем души) е задържана на българска територия – в землището на генералтошевското село Росица, останалите – на румънска територия, в землището на село Думбравени.

По силата на спогодба между двете страни бежанците са върнати незабавно на наша територия.

Задържаните мъже са настанени във Варненския затвор, жените – в Следствения арест в Добрич, децата – в центровете за настаняване от семеен тип в Добрич, съобщи Пламен Николов.

Той заяви, че обгрижването на децата създава редица проблеми, тъй като те са настанени в центровете без необходимите по закон документи за здравен статус, което създава риск за здравето и живота на другите деца, които живеят в тези места.

Освен това проблем е изхранването на кърмачето, което също е настанено в един от центровете за настаняване от семеен тип. От днес окръжният прокурор е разпоредил на наблюдаващия случая прокурор с конвой майката да бъде извозвана до центъра колкото пъти е необходимо, за да кърми своето дете, което коства немалко разходи на държавата, коментира Пламен Николов, пред "Фокус".

Той посочи, че съвсем скоро делото по случая ще влезе в съда. Част от възрастните иракчани и всички деца са без документи. Четирима от иракчаните са преминали нелегално българската границата "в условията на повторност".

ри такова нарушение, по думите на Пламен Николов, нормативната уредба предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 100 до 300 лв., а при повторност на деянието – от 1 до 6 години затвор и глоба от 100 до 300 лв.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини