Напук на кредиторите Гърция дава добавка към пенсии под €850

Гръцкият парламент гласува снощи отпускането на помощ за хората с ниски пенсии - една от две инициативи за подпомагане, огласени от премиера Алексис Ципрас.

Помощта беше одобрена от 196 депутати от различни партии от присъствалите общо 257 народни избраници. 

Мярката предвижда отпускане на добавка за декември на пенсионери, получаващи под 850 евро на месец. Помощта възлиза на общо 617 милиона евро.

Обещаната добавка създаде напрежение с международните кредитори, които казват, че правителството е трябвало да поиска одобрение за добавката към пенсиите.

Другият вид помощ предвижда да се отложи повишаването на ДДС на островите в Егейско море, където има струпване на голям брой бежанци.

Ципрас съобщи за инициативите преди седмица. Заради тези мерки председателят на Еврогрупата обяви преустановяване, по инициатива на Германия, на краткосрочните мерки за облекчаване на гръцкия дълг в замяна на реформи.

Междувременно около 5000 пенсионери протестираха мирно в центъра на Атина срещу орязването на пенсиите им в последните години заради ангажиментите на Гърция по спасителните програми. 

Протестиращите пенсионери заявиха, че предлаганият от правителството бонус е твърде малък

Демонстрантът Евстатиос Бозос казва, че това са дребни стотинки, които ще компенсират много малко 50-процентното орязване на пенсиите през последните години.

Гърция намали доходите, увеличи данъците и наложи редица реформи от 2010 г., за да си осигури заеми, които да предпазят страната от банкрут и излизане от еврозоната.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини