Агент на ДАНС заработвал на черно, като обещавал българско гражданство

Антикорупционното звено в прокуратурата разследва агент на ДАНС, който е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, като е осигурил подправени документи и е издал държавна тайна. 

Заподозреният е началник сектор в дирекция „Контраразузнаване“ и разследването срещу него е започнало по сигнал на ДАНС. Прокурори са направили разпити и са обискирали дома и кабинета на агента в ДАНС. В резултат на 15 декември 2016 г. той е привлечен като обвиняем. Според прокуратурата в продължение на няколко месеца през лятото, с цел лична облага, е заблудил посредник, че ще окаже съдействие на двама чужденци да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната ни, а за други двама чужденци – че е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за провеждане на интервю в Министерство на правосъдието за придобиване на българско гражданство.

Изчислената от прокурорите вреда за пострадалите е 36 247 лв. От прокуратурата не уточняват дали тези пари са дадени на агента.

Според обвинението той е склонил служебно лице, което остава неизвестно, да подправи две български лични карти, които да приличат на документи за самоличност на постоянно пребиваващи у нас чужди граждани.

В рамките на разследването са събрани доказателства и за това, че в периода април 2016 г. – август 2016 г. агентът е разгласил държавна тайна, която е съобщил на друг свидетел по делото информация за двама чужденци, която е събрана чрез СРС. Той издал и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната.

За това той се е сдобил и с обвинение за престъпление срещу Републиката. Задържан е за 72 часа и предстои да бъде искано постоянното му задържане в ареста. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    1234
    0 0
    17:00, 16 дек 2016
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини