Меглена Кунева сезира прокуратурата за неверни твърдения

Вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева изпрати сигнал до прокуратурата във връзка с публикувани неверни твърдения в днешния брой на в."Труд", с които се уронва престижът на българското образователно министерство, съобщиха от ведомството.

Категорично заявяваме, че Министерството на образованието и науката не е получавало дарение за клинични изследвания от Асоциацията на германските медицински организации с крайни бенефициенти БАН и Министерството на здравеопазването, нито са били водени разговори за подобно намерение, се казва в съобщение на сайта на министерството. От там допълват, че Кунева никога не е подписвала какъвто и да било документ съвместно с д-р Гюнтер Йониц.

Недоумение буди и твърдението на изданието, че притежава копие на договор за безвъзмездно предоставяне на средства, но не публикува факсимиле от него. Тъй като такъв договор никога не е подписван, представянето на подобен документ би било индикация за документно престъпление, което Прокуратурата би трябвало да разследва. Считаме, че вестникът нарушава нормите на Етичния кодекс на българските журналисти, както и всички правила за добра журналистическа практика. Самото издание посочва, че информацията, която публикува, не е потвърдена нито от българските държавни институции, нито от германската страна, но въпреки това си позволява да помества манипулативен материал по темата. В тази връзка е изпратено писмо до Асоциацията на европейските журналисти, Съюза на българските журналисти, Съюза на издателите и Съюза на издателите и разпространителите на печатни издания, се посочва още в съобщението.

Вътрешна проверка в МОН, разпоредена от министър Кунева, установи, че в министерството не са постъпвали документи за намерения за дарение от Асоциацията на германските медицински организации или каквато и да е кореспонденция с цитирания във вестника д-р Гюнтер Йониц.

Бихме искали да обърнем внимание, че освен напълно лъжливите твърдения на вестника за полученото дарение, в статията има и елементарни фактологически грешки. Д-р Йониц не е председател на Асоциацията на германските медицински организации, а на Лекарската камара в Берлин. Ако в.“Труд“ си беше направил труда да се свърже с Асоциацията, щеше да установи, че тя не само не е предоставила цитираните средства, но и изобщо няма практика да прави подобни дарения.
Меглена Кунева проведе разговор с германския посланик Н.Пр. Детлеф Лингеман, с когото обсъди случая. МОН се свърза с Асоциацията на германските медицински организации, както и с Лекарската камара в Берлин и ще предостави своевременно на медиите техните официални отговори.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини