Какво свършиха през мандата си депутатите от Асеновград?

В навечерието на 2017-та, малко повече от две години след последните парламентарни избори и същевременно в самия предсрочен край на мандата на 43-ото НС, нека погледнем свършеното от асеновградските депутати за това време. За обобщението, което ви представяме, се позоваваме изцяло на официалната информация от парламентарния сайт.

Първо да припомним, че 17 МИР - Пловдив област излъчва общо 11 народни представители. От тях четирима от преборилите се за народния вот през 2014-та са от Асеновград. От ГЕРБ място в НС намериха Силвия Хубенова и Христо Грудев, който замени Здравко Димитров, назначен за областен управител на Пловдив в края на 2015 г., от БСП влезе Манол Генов, а от ДПС - Джевдет Чакъров.

Започваме с депутатите от ГЕРБ, като преки участници в управлението на държавата от октомври 2014 г. до момента.

Силвия Хубенова и Христо Грудев са участвали във внасянето на общо 13 законопроекта и проекта за решения (по-точно 11 Хубенова и 5 Грудев, но в 3 от тях са участвали и двамата). Силвия Хубенова членува в две комисии - по околната среда и водите и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, на която е и зам.-председател. Освен това е и зам.-ръководител на Делегация в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива. Включена е в три групи за приятелство - с Австрия, Германия и Швейцария, като на последната е председател. Има зададени 5 въпроса по време на парламентарния контрол - към министър Румяна Бъчварова за свлачището, отнесло пътя за селата Лясково, Яврово и Добралък, към министър Лиляна Павлова за необходимостта за спешно възстановяване на пътя Асеновград - Асенова крепост и алтернативния път за посочените горе три села, и три въпроса към министър Божидар Лукарски - относно напредъка по ОП "Иновации и конкурентоспособност", за намаляване на административната тежест за бизнеса и относно ОП "Инициатива за малки и средни предприятия". Участвала е във внасянето на 8 предложения към законопроекти на второ четене.

Христо Грудев е член на Комисията по околната среда и водите и на тази по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Член е на 4 групи за приятелство - с Аржентина, Холандия, Русия и Япония. От влизането си в парламента през ноември 2015 г. няма регистрирани участия в парламентарния контрол. Участвал е във внасянето на 3 предложения към законопроекти на второ четене.

Във внасянето на най-много законопроекти и проекти за решения в деловодството на НС - 26 общо, е участвал Манол Генов. Той е и с най-много внесени предложения към законопроекти на второ четене (над 20). Генов има участие в две комисии (по околната среда и водите и по вероизповеданията и правата на човека) и може да се каже, че е с ударно участие в парламентарния контрол - за 24 месеца като депутат е задал почти 80 въпроса. Последните няколко са предимно към министрите Лиляна Павлова (за състоянието на пътното платно след рехабилитацията на 20 км отсечка от пътя Поповица - Асеновград, за рехабилитацията на пътя Пловдив - Асеновград и за готовността за обезпечаване на зимното снегопочистване сезон 2016/2017) и Владислав Горанов (относно целевата субсидия на община Пловдив за успешно осъществяване на инициативата Европейска столица на културата`2019 и за финансовото състояние на всяка от общините от Пловдивска област). Членува в 5 групи за приятелство - с Гърция, Русия, Афганистан, Сирия и Словения.

Джевдет Чакъров е член на Комисията по здравеопазването и зам.-председател на Комисията по околната среда и водите. Основен представител е на Делегацията в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Групите за приятелство с народите, в които членува са тези с Великобритания, Германия, САЩ, Русия и с Полша, на която е председател. Има участие във внасянето на 12 законопроекта и проекта за решения и във внасянето на 8 предложения към законопроекти на второ четене. Задал е 22 въпроса по време на парламентарния контрол. Последните няколко са към министър Петър Москов (относно спрени от държавата плащания за Фонда за лечение на деца, за проблеми с доставките на консумативи за провеждане на изследване на онкоболни пациенти с РЕТ- скенера в УМБАЛ "Александровска", както и за липсата на дoговори на НЗОК с личните лекари и специалисти от извънболничната помощ), министър Ивелина Василева (за изпълнението на ОП "Околна среда 2007-2013", ОП "Околна среда 2014-2020" и за управлението на битовите и на масово разпространените отпадъци) и към министър Лиляна Павлова (относно лошото състояние на пътя Югово - Лъки - Здравец).

Нито един от четиримата народни избраници от Асеновград няма наложени дисциплинарни наказания, съгласно правилника за работата на НС. С 4 неоправдани отсъствия от пленарна зала през двете години депутастване е Джевдет Чакъров, с три Манол Генов, Силвия Хубенова и Христо Грудев имат по едно.

Парламентът ще работи поне до 22 януари, когато в длъжност встъпва избраният президент Румен Радев, който ще разпусне 43-то Народно събрание  и ще назначи служебен кабинет до провеждането на предсрочни парламентарни избори напролет.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ге
    гербер гласувал за Радев
    1 0
    13:49, 22 дек 2016
    Ето за това гласувах за генерала!!!!Герб хич ги няма за какво изобщо ги избрахме?!?!!!За какво гласувах за тях?Смешници жалки!!!!!Оядоха кохортата си и разни малки момета и пишлигари дето се пънат за кариера като тая нашата златомира дето лиже подметките на Сисито и майка и и тя! Няма да гласувам на следващите избори! За БСП никога не бих гласувал по наследство,но е факт че вършат 100 пъти по- добре работа!!!!!! Мрете бе тъпанари!
  • 2
    Тр
    троян
    1 -1
    17:35, 22 дек 2016
    Нормално е депутатите от опозицията да задават повече въпроси. Те нямат пряк контакт с министрите, освен при контрола. Затова задават повече въпроси на контрола. Депутатите от управляващите имат пряк контакт с министрите. За това не ги питат на контрола, даже често отсъстват. Там опозицията отправя въпроси. Законопроектите основно се внасят Министерски съвет. Те и се приемат.
  • 3
    Бо
    боян
    0 -1
    17:47, 22 дек 2016
    Ай много ви здраве да е нормално. Какъв пряк достъп до министрите имат пък Хубенова или Грудев? Че и дори да имат задават инкогнито въпросите си ли? За тази цел има парламентарен контрол! Той не е само за депутатите, а напротив . За НАРОДА Е! А управляващите какво са питали насаме си е тяхен проблем. Никой не видял, никой не чул, никой не отбелязал.
Последни новини