Руските биатлонисти чакат "присъдата" си от IBU

Днес ръководството на Международния съюз по биатлон (IBU) трябва да се произнесе във връзка с обвиненията в нарушаване на антидопинговите правила от страна на 31 руски биатлонисти, чийто имена се съдържат в доклада на следователя на световната антидопингова агенция (УАДА) Ричърд Макларън.

Броят на обвинените е безпрецедентен в историята на биатлона. Дори и очакваната дисквалификация да не нанесе сериозен удар върху настоящите национали на Русия, то той ще е далеч по-сериозен върху имиджа на страната и ще доведе със себе си и отнемането на домакинствата на големи стартове от календара в зимните спортове, чиято подготовка е в ход.

По подобен начин беше отнето домакинството на световното първенство по скелетон и бобслей, на което се гледаше като на предвестник на предстоящата буря.

В очакване на новини от IBU, от съюза на биатлонистите в Русия излязоха с изпреварваща декларация. В нея се твърди, че от няколко години в Русия има нулева толерантност към допинга, посочва се работата в националните отбори на известни специалисти от чужбина като Рико Грос и Волфганг Пихлер, които не биха работили в такива условия, защото това би увредило на репутацията им. Декларацията завършва с предположението, че въпросните 31 хванати с допинг вероятно са състезатели, които вече са наказани от руската антидопингова агенция или са изтърпели санкциите си или дори прекратили кариерите си.

Губернаторът на Тюменска област Владимир Якушев, където трябва да има старт за Световната купа и да се проведе Световното първенство през 2021 година, определи като "огромна трагедия" евентуалното им отнемане. Дисквалификация на националния отбор на Русия ще означава, че състезателите няма да могат да участват и на олимпиадата през 2018 година, тъй като ще пропуснат възможността да спечелят квоти.

IBU е поставен под кръстосан огън, тъй като редица водещи фигури в биатлона и цели национални федерация като чешката и британската се обявиха за отнемането на домакинството на Тюмен и заплашиха с бойкот. Те твърдят, че имат подкрепата и на Норвегия, което дава допълнителна тежест на позицията им.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини