Норвегия официално поиска сурово наказание за руските биатлонисти

Това, за което вчера само се намекваше, днес стана факт. Федерацията по биатлон на Норвегия излезе с открито писмо до международния съюз IBU с настояване за строго наказание на Русия заради системните нарушения на антидопинговите правила.

Както е известно, в новия доклад на следователя на УАДА Ричърд Макларън се посочват имената на 31 руски биатлонисти, които са нарушавали регламентите.

"Тук не става въпрос за Русия, а за това, че превърнатата в система употреба на допинг оказва лошо влияние на спорта ни като цяло. Призоваваме ръководството но IBU да предприеме мерки, които да служат за пример и на другите спортове.

Безпрецедентното ниво на системна употреба на забранени вещества, големият брой биатлонисти, които са уличени, показва, че това са схеми с участието и контролирани от руското правителство. Федерацията на Норвегия застава зад призива на чешките си колеги.

Трябва да се вземат мерки, за да не пострада биатлона и да загуби лицето си пред спонсорите, медиите и феновете. Веднъж бяхме разочаровани от избора на Тюмен за домакин на световното през 2021 година независимо от предупрежденията на УАДА и МОК.

Настояваме за отмяна на всички стартове в Русия, докато антидопинговата работа в тази страна не започне да съответства на стандартите на УАДА", пише в писмото на федерацията на Норвегия.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини