Южна Корея: Гадателката, президентът, корпорациите и милиардите в Пенсионния фонд

Спецпрокуратурата на Южна Корея разследва корупционен скандал, в който се оказа въвлечено висшето ръководство на страната. При това е задържан председателят на Националния пенсионен фонд Мун Кен Пхе, съобщава Reuters.

Засега няма подробна информация, но ведомството отбелязва, че става дума за подозрения в злоупотреба със служебно положение.

Следствието изяснява дали Мун Кен Пхе е причастен към оказването на натиск на пенсионния фонд с цел поддкрепа на сливането на два филиала на корпорацията Samsung миналата година. По това време той възглавява Министерството на здравеопазването и сожциалните грижи, което управлява фонда.

На 9 декември южнокорейският парламент гласува за импийчмънт на президента Пак Гън Хе. В 180-дневен срок това решение трябва да бъде утвърдено или отхвърлено от Конституционния съд на страната.

Политическата криза в Южна Корея възникна зарди гадателката Чхве Сун Сил, приятелка на президента. Тя е обвинявана за оказване на натиск на десетки от най-големите фирми да превеждат пари в два некомерсиални фонда. 60-годишната жена няма постоянен адрес в Южна Корея, тъй като е живяла в чужбина. тя не арестувана Сумата, което се споменава от следствието, е 77,4 милиарда вона (65,6 милиона долара). Бившият втори помощник на президента Чон Хо Сонг е обвинен, че е предавал на гадателката секретна информация.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини