Гунев: С евросредства правим "изолатор" за опасни мигранти в центъра в Харманли

ЕК се съгласи да финансира в рамките на лагера в Харманли обособяване на част, където, в случай на нарушаване на обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за здравето на хората, да се настаняват и да бъдат отделяни от другите кандидат-бежанци под някаква форма са заплаха за обществото.

Това обяви заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред News.bg. С европейски средства капацитетът на затворения център на дирекция Миграция в Любимец е разширен и той ще поеме още няколкостотин мигранти, похвали се още той.

Гунев обясни защо не може всичките ни бежански центрове да са от закрит тип.
Ние сме обвързани с европейски директиви, които не ни дават възможност да направим всички центрове на ДАБ от затворен тип, посочи заместник-министърът на вътрешните работи.

Това може да стане, по думите му, единствено, ако България напусне ЕС или ако европейските директиви бъдат променени. Всички разговори, които вървят от две години в Брюксел от страна на премиери и министри, е именно директивите да бъдат коригирани. Всички осъзнават, че има проблеми с тези директиви, подчерта Филип Гунев.

Той настоява за единно европейско решение, защото смята, че към момента предлаганите решения не работят.

Повече за процедурите и възможните решения четете в интервюто на Диляна Панайотова със зам.-министър Филип Гунев

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини