Българите са на дъното по оптимизъм в световен мащаб, проучване на Галъп

Песимистите в България за започващата 2017 г. са повече от оптимистите и това поставя страната сред негативно настроените в света, макар и далеч от крайностите. Това сочат разултатите от 40-тото поред глобално изследване "Край на годината", което проучи очакванията, възгледите и убежденията на 66 541 души от 66 страни. Изследването е проведено от световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл".

Оптимисти за идната година са 21% от българите, песимистите са 26%, 40% са неутрални и 13% се затрудняват да отговорят.

Дванайсет процента от българите очакват 2017-а да бъде година на икономически подем, а 33% - на икономически трудности. Нетната стойност е минус 21.

Общата тенденция за България е за нарастване на дела на негативно отговарящите в сравнение с края на 2015 г.
Вероятно 2016 г. е била по-напрегната в очите на българите на фона на 2015 г., а и въпросите на изследването бяха зададени у нас през есента – време на по-видима политическа динамика, коментират авторите на изследването.

По отношение на щастието през отминаващата година, страната отново е на последните места и в света, но със стойности близки до тези на страните от Европа, с 43% определящи се като щастливи, 10% - нещастни, 45% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така нетната стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е положителна - 33. Общо в света 68% от хората казват, че се чувстват щастливи, 42% са оптимисти за икономическите перспективи през 2017 г.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини