48 иракчани, укрити сред бонбони, заловиха на „Дунав мост”

48 иракчани, укрити сред бонбони, заловиха преди Нова година на ГКПП „Дунав мост”, съобщи Гранична полиция. Около 19.30 часа на 30 декември, на граничния пункт Русе-Гюргево, при опит да напусне България, пристигнал за проверка български камион със шофьор 42-годишния пловдивчанин Н. Димитров. По документи, возилото било натоварено с шоколадови бонбони, като пътувало за Унгария.

Митничарите обаче се усъмнили. На базата на анализ на риска, камионът бил отведен за проверка с газ-анализатор. При нея станало ясно, че нивата на въглеродния двуокис в товарното отделение са над допустимите. Използван бил и детектор за сърдечен ритъм, който също реагирал положително. Когато служителите отворили камиона, те открили вътре 48 души - 17 деца, 9 жени и 22 мъже. Някои от малчуганите не били навършили дори и месец, а възрастните били до 45-годишна възраст.

Всичките имат регистрация в Държавната агенция за бежанците. Заловените мигранти са иракски граждани. Те признали, че са искали да стигнат до Унгария. Шофьорът на камиона твърди, че не е знаел за наличието на хора в товарното отделение. Нарушителите са предадени на българските власти. В навечерието на Нова година, на ГКПП „Дунав мост” очакваха специалната брошурка за шофьорите, как да проверяват ТИР-овете за промъкнали се вътре нежелани пътници. Често мигрантите просто срязват брезента, или чупят пломбите и се промъкват във возилото, като могат да бъдат разкрити при преминаването на границите из Европа. Уведомена е районната прокуратура в Русе.

Нелегалните имигранти и двамата шофьори са задържани в следствения арест в Русе.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини