НАСА изпраща космически кораб до уникален метален астероид

Психея е направен предимно от желязо и никел. Астрономите смятат, че този метален астероид може да е остатък от ядрото на голяма протопланета.

НАСА обяви две нови мисии, наречени Луси и Психея. Те са избрани от петте финалисти в програмата Discovery - конкурс на агенцията за нови изследвания на Слънчевата система. Стартът на Луси е планиран за 2021 г., а Психея ще стартира през 2023 г..

И двете мисии са включват посещение на астероиди, но те са насочени към много различни космически скали. Люси ще се отправят към орбитата на Юпитер, където ще проучи троянски астероиди - обекти, хванати в капан от гравитацията на газовия великан. Космическият кораб ще посети шест такива астероиди между 2027 и 2033 г. Смята се, че троянските астероиди са останки от времето, когато Слънчевата система се е зараждала. Затова изучаването на тези обекти би дало информация за материалите, които водят до образуването на по-далечните планети. Да ги анализира, Луси ще бъде оборудван с доказани научни инструменти, използвани в някои от другите планетарни мисии на НАСА, като мисията на New Horizons до Плутон.

Психея ще пътува до един вид на космически обект, какъвто никога не е бил изследван досега - метален астероид.

През 2030 г. космическият кораб ще се срещне с гигантския метален астероид, наречен 16 Психея, която обикаля около слънцето три пъти по-далеч от Земята. Астероидът 16 Психея е уникален, защото се съвтои  предимно от желязо и никел, докато повечето астероиди са от скални материали като въглерод и силикати. За разлика от тях, 16 Психея повече прилича на компонентите в ядрото на Земята, което е кара астрономите да вярват, че този метален астероид може да е остатък от ядрото на голяма протопланета, отдавна загубила външните си слоеве . Изследването на металния астероид може да хвърли светлина от какви слоевете са образувани планетите.

Финалистите, които не получиха зелена светлина са две мисии до Венера за изучаване състава на атмосферата и картиране на повърхността. Другият финалист - проект, наречен NEOCam за търсене на астероиди в близост до Земята, също няма да получи развитие, но ще бъде финансиран от НАСА още една година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини