Още $4,3 милиарда ще плати ”Фолксваген” заради „Дизелгейт”

Компанията «Фолксваген» (Volkswagen) обяви вчера, че е готова да плати допълнителна глоба от 4,3 милиарда долара и да признае вината си за "Дизелгейт".

Това предадоха Франс прес и БТА, допълвайки че така компанията иска да сложи край на наказателно производство в САЩ относно манипулираните дизелови двигатели.

По линия на това дело вече има и арестуван в САЩ служител на компанията.

От германския автомобилен гигант поясниха, че са сключила предварително споразумение с американското министерство на правосъдието. Предстои то да бъде одобрено от административния съвет на компанията и от американските съдебни власти.

Допълнителната сума ще се добави към 16-те милиарда долара, вече обещани от "Фолксваген" за покриване на щетите в САЩ, причинени от скандала, известен като "Дизелгейт".

Компанията, която има 12 марки, призна през септември 2015 г., че е оборудвала 11 милиона автомобила по света със софтуер, който манипулира данните за вредни емисии в атмосферата. 600 000 от тях са в САЩ.

Против компанията се водят разследвания по целия свят заради този скандал. Тя вече договори в Канада споразумение за 1,6 милиарда долара.

В САЩ гигантът се ангажира да деблокира 14,7 милиарда долара за план за обезщетение, предвиждащ изкупуването на засегнатите коли. Към него се добавят 603 милиона долара за обезщетения за отделните американски щати, 1,2 милиарда долара за концесионерите и най-малко 1 милиард за най-мощните коли.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини