Турските управляващи и опозицията се сбиха в парламента

Сблъсъци в турския парламент между депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозицията. Ожесточенията дебат за противоречивата конституционна реформа прерасна в размяна на юмруци и ритници.

Управляващите започнаха явно гласуване по законодателния пакет, който включва 18 статии и дава значително по-големи правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, което според опозицията е нарушение на действащите правила, според които подобни изменения могат да се гласуват само тайно. Опитът на представител на опозицията да заснеме вота нажежи страстите и телефонът буквално беше изтръгнат от ръцете ѝ.

Ако законопроектът бъде одобрен той ще даде възможност на президента Ердоган редица правомощия, сред които да назначава и уволнява министри от кабинета и да управлява до 2029 година. Управляващата партия настоява, че с промяната на системата към президентска република ще се постигне по-голяма стабилност. И управлението на Турция ще стане ефективно, като в Съединените щати и Франция. Народнорепубликанската партия, създадена преди близо 100 години от основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, твърди, че Ердоган просто иска да вземе цялата власт.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини