Депутатите "бетонираха" правата на пешеходеца на зебра

Пешеходецът няма да е виновен, ако бъде блъснат на пешеходна пътека от автомобил, който е карал с висока скорост или е нарушил други правила.

Предложението влезе изненадващо в дневния ред на парламента днес и беше внесено от депутатът Нели Петрова от ГЕРБ, която загуби дъщеря си Лора Казанлиева, която беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София. А впоследствие мотористът получи намалена присъда с мотивите, че пешеходката – Лора, е била съпричинител на произшествието, като не се е огледала и носи част от вината за смъртта си.

Промяната е заложена като нов параграф в Закона за движение по пътищата и беше приета почти единодушно от народните представители, като само 3-ма се въздържаха.

На практика с това решение депутатите застават срещу съда, който се занимаваше месеци наред с казуса за правата на пешеходците на пешеходна пътека и излезе със странни мотиви: Правото на пешеходеца да пресича на пътека или на което и да е място не е абсолютно. Той би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно - да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите коли и да е сигнализирал водача с ръка за намерението си да пресича.

А днес парламентът гласува да определи правата на пешеходеца и застана срещу съда.

„Колегите се обединихме върху решение, че е крайно време да се спре тази война по пътищата. Мисля, че ние като законотворци имаме това право. Предлагаме, когато водачът е нарушил скоростта или е нарушил други обстоятелства, имащи отношение към произшествието, пешеходецът да не се счита за съпричинител на инцидента“, изчете от трибуната почернената майка.

„Не искам да влизам в конфронтация със съдиите, но в България се измъкват от наказание дори шофьори без шофьорска книжка. Преди дни има жив пример за шофьор с 90 нарушения, който беше пуснат, макар че е убил трима младежи“, каза депутатът Нели Георгиева.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини