10-те държави в света с най-добри здравни системи

Британският научен институт „Легатум“ публикува преди време ежегодното си проучване Prosperity Index, което подрежда най-добре развиващите се държави в света.

Страните се сравняват по 104 фактора, но един от най-важните е здравето на нацията. То се „измерва“ чрез три компонента – базовото физическо и психическо здраве на хората, здравната инфраструктура и достъп до медицински услуги и превантивна грижа.

На база класацията могат да се посочат държавите с най-добри системи на здравеопазването в света. Ето кои заемат челните места.

10. Германия. Въпреки любовта си към бирата и мазните вурстове, германците са сред най-здравите хора в света. Средната продължителност на живота им е 81 години.

9. Израел. Това е най-високо класиралата се страна от Близкия изток, а средната продължителност на живота на нейните жители е 8-ата най-дълга в света – 82,5 г.

8. Австралия. За здравето на австралийците немалко допринася факторът, че там има много ниски нива на замърсяване на въздуха. Средна продължителност на живота – 82,8.

7. Хонконг. В класацията е посочен отделно от Китай. 11 частни и 24 обществени болници се грижат за здравето на 7,2 милионното население там. Конкретно жените в Хонконг са сред най-дълголетните в света.

6. Швеция. Високият стандарт на живот се пренася и в здравеопазването. Шведите живеят средно по 80,7 години.

5. Холандия. В други класации здравната система на страната често е определяна за най-добрата в Европа.

4. Япония. Средната продължителност на живота е 83,7 години – най-високата на планетата. Това предизвиква и доста проблеми за Япония заради застаряването на населението.

3. Швейцария. Здравната система там е универсална и достъпна за всеки, но гражданите са задължени да имат здравна застраховка.

2. Синагапур. Градът-държава има население от 5,6 млн. души, които живеят средно по 83,1 години.

1. Люксембург. Богатото кралство заема челната позиция в класацията. Средната продължителност на живота там е 82 години.

Източник: news.expert.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ам
    Амин
    5 -3
    12:12, 15 яну 2017
    Бог решава колко ще живее човек.
Последни новини