Сърбия може да се превърне в ”нов Кале”

Хуманитарната организация "Лекари без граници" предупреди, че Белград би могъл да се превърне в "нов Кале" за бежанците, изоставени от европейските власти.

Това съобщи белградската агенция Бета, позовавайки се на вестник "Гардиън". Студен и мръсен белградски железопътен склад, в който до 2000 души са потърсили убежище от студената сръбска зима, има опасност да се превърне в "нов Кале", пише британският вестник, цитиран и от БТА. 

През октомври 2016 г. бе съборен лагерът с нелегални мигранти край френското пристанище Кале, където имаше 6 000 души. Лагерът  край пристанищния град беше наречен Джунглата. Мигрантите бяха главно от Судан, Афганистан и Еритрея, а целта им бе прехвърлянето във Великобритания през Евротунела под Ламанша.

В Белград деца на възраст около осем години се борят да оцелеят при температури, които тази седмица паднаха до минус 16 градуса, без течаща вода и канализация, добавя вестникът.
Лекари от международната хуманитарна организация "Лекари без граници" са видели в клиника, която са открили в Белград, измръзвания и изгаряния от вдишване на отровен дим, тъй като хората палят всичко, което намерят, за да може да се сгреят. 

Според оценката на тази организация в складове и други обекти около главната железопътна гара в Белград живеят около 2000 души, а почти половината от пациентите, на които те са оказали помощ, са по-млади от 18 години. 

Сърбия може да се превърне в "нов Кале", където хората са блокирани, предупреди представителят за хуманитарна дейност на "Лекари без граници" в Сърбия Андреа Контента. 

Контента заяви, че в Сърбия се намират до 8000 бежанци и мигранти, които не могат да продължат напред към страни от Европейския съюз. Не можем да избягваме разговора за реалността, а тя е, че балканският маршрут продължава да бъде отворен, но хората остават блокирани, тъй като не съществува безопасен начин да пътуват, заявил Контента. 

Като детайлно описва условията, в които живеят мигрантите близо до железопътната гара, "Гардиън" отбелязва, че много бежанци са отказали да отидат в официалните приемни центрове от страх да не бъдат депортирани в България или Македония. 

Въпреки ниските температури, Унгария няма да отвори границата си за хилядите бежанци в съседна Сърбия. Това заяви в неделя унгарският външен министър Петер Сиярто в интервю за германския вестник „Ди Велт“, цитира БНР. 

Той призова мигрантите да се регистрират в Сърбия, за да бъдат настанени в бежанските центрове там, като поясни, че повечето от тях избягват тази регистрация, защото предпочитат да подадат молба за убежище в страна от Европейския съюз.

Петер Сиятро подчерта, че Унгария винаги е отстоявала позицията, че няма да позволи нелегална миграция през територията си.

Коментари в сайта

Последни новини