Президентът на Косово: Заплахите за война от Сърбия са неприемливи

"Целите на Сърбия днес са идентични с тези на Слободан Милошевич през 90-те години". Това каза президентът на Косово Хашим Тачи по повод заявката на своя сръбски колега Томислав Николич да изпрати армия в страната, ако сръбското население бъде застрашено. 

„Косово има интерес от диалог и нормализиране на отношенията, а заплахите за война са неприемливи“, написа в своя Фейсбук профил държавният глава.

Той изрази задоволство, че са успели да попречат на нелегалното влизане на сръбския пропаганден влак. Като по думите му, така са избегнали напрежение в политическата ситуация и сигурността на страната и целия регион. 

Тачи посочи, че уважава свободата на движение на хора и стоки, но влак с националистически лозунги, които нарушават косовската конституция и закони, "е напълно неприемлив" и в никакъв случай няма да толерира подобен тип провокации. Той изрази надежда, че сръбските власти са осъзнали незаконността на своите действия и припомни, че те са против духа на диалога и сътрудничеството в региона. 

В събота вечерта сръбски влак, който пътува за първи път от 18 години насам от Белград директно за Косовска Митровица в Косово, бе спрян на границата между двете държави. Вечерта влакът се върна обратно в Белград, а пътниците бяха извозени с автобуси. 

Влакът е боядисан в цветовете на сръбското знаме, на него има надпис "Kосово е Сърбия" на 20 езика, а отвътре е украсен с изображения на тематични сръбски църкви, манастири и средновековни градове. От косовска страна обаче определиха новата железопътната линия като опит от страна на Белград да наруши суверенитета й. 

Сърбия не признава Косово за независима държава и до ден-днешен я счита за своя територия, като по всякакъв начин се опитва да запази влиянието си в общините, където преобладава сръбското население. Република Косово обяви независимостта си през 2008 г. и е призната от 23 от всичките 28 страни членки на Европейския съюз, включително и от България. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини