Бежанците отиват към Скандинавия, а не към Германия

Целта на мигрантите вече не е да достигнат до Германия, а до Дания, Швеция, Норвегия, каза арабистът Мажд Алгафари пред bTV.
Всяко връщане назад оскъпява пътя до Швеция, Норвегия, Дания – предпочитаните крайни цели, където има отворена социална политика, помощи и осигурени жилища. 

Германия вече не е толкова привлекателна за мигрантите, защото не се отнася с тях толкова добронамерено и гостоприемно – трудно се получава статут, бавят се документите, каза Алгафари. 

Той коментира напрежението около централната гара в Белград, която вчера беше окупирана от мигранти, а от „Лекари без граници“ предупредиха, че сръбската столица може да се превърне във второ Кале. 

Алгафари разказа, че е говорил със свои познати, които са били два месеца в халетата край гарата. 

По думите им, въпреки усилията на властите и на неправителствените организации да осигурят отопление и храна, животът там е ужасен. Във всяко помещение се събират стотици души, нямат бани, мирише ужасно. Затова хората предпочитат да излязат навън при минусовите температури и да палят огньове. 

Полицията не закачала бежанците, но техният най-голям страх е да не ги извозят обратно, след като са платили са немалки суми, за да стигнат до там по пътя за Западна Европа. 

Според него Сърбия добре пази границите и има адекватна политика по отношение на мигрантите – има решителност, воля потокът да бъде спрян. У нас има неадекватна, некомпетентна политика, посочи той. И добави, че бежанците продължават да влизат в страната и да преминават през нея.
 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини