Прокуратурата повторно поиска отмяната на тарифата за винетките

Върховната административна прокуратура поиска отмяна на тарифата за новите цени на винетките. Това стана на заседание по делото, в което няколко неправителствени организации оспориха постановлението на Министерски съвет от 11 ноември 2015 г., с което се одобряват промените в новата тарифа. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени постановлението, а решението му беше оспорено от Министерски съвет и в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция "Пътна инфраструктура". 

Съдът отмени постановлението с мотивите, че то е прието при пълна липса на обществено обсъждане. Между отделните ведомства не е имало съгласуване, както това се изисква от Устройствения правилник на Министерски съвет. Съдът отчете, че докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение на цената на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа. Всичко това противоречи на разпоредбите в ЗНА.

С подобни аргументи прокуратурата поиска днес пред петчленен състав на ВАС отмяната на постановлението. Според прокурора по делото няма нови доказателства, които да потвърждават застъпеното в жалбите на АПИ, МРРБ и МС, както и, че не са налице основания за отмяна на решението, тъй като касационните жалби са бланкетни. 

За втори път прокуратурата иска отмяна на тарифата. При гледането на делото на първа инстанция прокурорите поискаха отмяната ѝ, защото предложението за промяна в цената на винетните стикери трябвало да бъде направено от министрите на финансите и регионалното развитие, както е указано в Закона за пътищата. "Предложението до МС за изменение на Тарифата не е изготвено съвместно от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, а еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството", се посочваше в становището на прокуратурата при заседанието на 15 юни.

Преди тарифата да бъде отменена регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че при подобен сценарий няма да бъдат връщани пари за купени вече винетки и те ще останат валидни. "Делото за винетките не касае тяхната цена, а процедурата по приемането на наредбата за тарифата", обясни тогава регионалният министър.

Според новата тарифа цената на годишната винетка за автомобили стана 97 лева. До сега цената ѝ беше 67 лева, което представлява поскъпване с около 45%. Винетката за един месец от 25 лв. стана 30 лева, а седмичната - от 10 стана 15 лв. Цената на винетките е определена след анализ на експерти от Световната банка, аргументираха се тогава от правителството. Тяхната препоръка била годишната винетка да струва 150 лв.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини